Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена вината на

...
Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена вината на
Коментари Харесай

Военна прокуратура: Орлов е трябвало да спре учението на Терзиев, но не го е направил

Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена виновността на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата " Граф Игнатиево " полк. Методи Орлов. Има доказателства, че са нарушени един куп разпореждания, регламентиращи подобен вид образования, документи, заповеди, устави - вследствие на тяхното неспазване е получен този резултат. След като наблюдаващите прокурори по делото са решили доказателствата - а те са обилни, са повдигнати обвиняванията. В резултат на дейностите или бездействията на командира, които са правно регламентирани, е настъпил този резултат.

Това заяви представителят на военно-окръжната прокуратура на София кап. Евгения Деянова.

Самолетът е на забележителна дълбочина на дъното на Черно море, заяви още Деянова.

Според Софийската Военно-окръжна прокуратура ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е извършил задължението си да подреди преустановяване на образователната пукотевица по целта, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност, както и нанасянето на обилни вреди на Министерството на защитата за над 9 млн. лв..

Деянова посочи, че на база гласни известия е станало ясно, че Орлов е разпоредил снижаването на пилотирания аероплан на височина, за която майорът не е бил квалифициран. На база на съдебно-инженерна и авиационна експертиза е повдигнато обвиняването.

Много евентуално е да има и други обвинени, само че това ще заяви наблюдаващият прокурор по делото, добави Деянова.

БГНЕС напомня, че софийската военно-окръжна прокуратура повдигна обвиняване на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата " Граф Игнатиево " полк. Методи Орлов. Той е упрекнат за причиняване на гибел по несъобразителност и тежки нездравословни последствия за Министерството на защитата на стойност девет млн. лв. по време на тактически учения. Разследването стартира на 9 юни м.г., откакто по време на тактическо обучение с бойни стрелби аероплан МиГ-29 падна в акваторията на Черно море против Шабла. При случая почина водачът Валентин Терзиев./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР