Въз основа на открити източници руската редакция на BBC потвърждава

...
Въз основа на открити източници руската редакция на BBC потвърждава
Коментари Харесай

Информационно затъмнение! Руските власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Въз основа на открити източници съветската редакция на BBC удостоверява имената на повече от 6020 съветски военнослужещи, починали във войната в Украйна. Особено чувствителни загуби претърпяват специфичните елементи, както и младшите офицери. За съветската войска няма да е елементарно да компенсира отсъствието им, считат специалисти.

Списъкът на съветските военни жертви в Украйна се прави взаимно с Mediazona и екип от доброволци въз основа единствено от обществени данни - известия на формалните локални управляващи и открити данни, в това число информация от гробищата. Всяка седмица се откриват нови доказателства за погребения на съветски военни в разнообразни обитаеми места в Русия, за които локалните управляващи не оповестяват, написа редакцията.

Руските публични лица все по-рядко оповестяват обществено за смъртните случаи на военни в Украйна, тъй че паметниците се трансформират във значим източник на информация: стенни плочи в учебните заведения, надгробни плочи в гробищата и монументи в парковете и военните поделения.

При изследването на всички тези плочи се откриват освен имената на такива, чиято гибел е била обществено оповестена, само че и още толкоз (а от време на време и повече) имена на бойци и офицери, чиято гибел не е била обявена от управляващите, локалните публицисти или роднините в обществените мрежи.

Ако се съди по табелите на надгробните плочи и датите на погребенията, мъртвите се придвижват в Русия и се погребват приблизително 14-20 дни след гибелта им, като през юли и август са били заровени и много от умряли преди три, а от време на време даже четири месеца. От това се прави извод, че е открит развой на продан на остатъци и на такива бойци, които са починали през първите седмици на сраженията, само че чиито тела са останали в Украйна.

Дагестан (278 души), Бурятия (256 души) и Краснодарският край (227 души) към момента водят по брой на жертвите в съветските райони. За съпоставяне, от Москва са известни единствено 15 смъртни случая, макар че жителите на столицата съставляват съвсем 9% от популацията на Русия.

Хора от други постсъветски страни също се бият и умират в редиците на съветската войска. Потвърдени са имената на 13 поданици на Киргизстан, девет от Таджикистан, 12 от Южна Осетия, която се отдели от Грузия, както и на един жител на Молдова.

От разпознатите 6024 съветски военнослужещи, убити в Украйна, 1025, т.е. 17%, са офицери, в това число четирима генерали и 35 полковници.

Редиците на младшите офицери от съветската войска са претърпели обилни загуби, защото те са тези, които би трябвало да вземат главните тактически решения за воденето на борбата. В същото време множеството от тях са към момента млади (званието лейтенант се получава най-често на 21-22 години) и неопитни.

Делът на жертвите измежду офицерите от специфичните сили е изключително висок, както в ГРУ, по този начин и в частите на Росгвардия. Почти всеки четвърти офицер от специфичните елементи, който е умрял, е носил командирска звезда.

Загубата на офицери от специфичните сили може да се окаже доста сензитивна точка и сложна за възобновяване за съветската войска, настояват специалисти, интервюирани от BBC. Като образец се дава, че образованието на лейтенант с нужната подготовка лишава най-малко четири години, а, с цел да оглави рота, лейтенантът би трябвало да натрупа опит и да се издигне до капитан, което ще отнеме още към четири години. Общата дълготрайност на образованието е най-малко осем години.

Пехотинците са отпред по брой на безспорните жертви, като делът на убитите парашутисти последователно понижава. До началото на август всеки пети разпознат смъртен случай беше на парашутист, защото точно въздушно-десантните елементи участваха във всички основни интервенции през първите месеци.

Към 2 септември към този момент 20% от всички доказани жертви са от пехотата, а 17% - във въздушнодесантните войски.

Сега обаче, съгласно източници от фронтовата линия, по-голямата част от натоварването се пада на частите на частните военни отряди и отрядите на тези, които съветските държавни медии назовават доброволци.

Това са най-често мъже над 40-годишна възраст от райони с ниски междинни заплати, които се изпращат на война с контракт. Има и информации от правозащитници, че от някои региони, като Чечня, като доброволци се записват след закани и напън.

Преди да бъдат изпратени на фронта, " доброволческите " елементи постоянно минават единствено 3 до 10 дни образование, което е и причина тези елементи да дават най-вече жертви.

До 2 септември беше доказана информацията и за гибелта в Украйна на най-малко четирима пандизчии, воювали в състава на съветски паравоенни елементи.

Като се има поради информацията от съветските гробища, описът на доказаните жертви, поддържан от BBC, може да съдържа най-малко на половина по-малко имена на военнослужещи, убити в Украйна, в сравнение с фактически са заровени в Русия.

Крайната цифра се усилва доста, в случай че в листата на жертвите се включат и всички изчезнали военни от Русия и " националните милиции " от Донецк и Луганск. Към 25 август управляващите на самопровъзгласилата се ДНР признават 2844 убити военнослужещи, до момента в който самопровъзгласилата се ЛНР не оповестява за жертви.

BBC е разкрила повече от 3400 известия и изявления в групите в обществените мрежи на поддръжници на ДНР и ЛНР, които търсят родственици от мъжки пол, които са били в редиците на " националната милиция " и от дълго време не са се свързвали с тях. Някои от търсените в първите месеци на войната към този момент са се завърнали вкъщи в ковчези.

По оценки на Централно разузнавателно управление на САЩ до края на юли Русия е изгубила повече от 15 000 бойци в Украйна. Още през юни английското разузнаване оповестява за 20 000 починали. Според отчети на Генералния щаб на Украйна Русия е изгубила над 44 000 бойци и офицери.

Няма настоящи публични данни за жертвите от съветска страна. Руското министерство на защитата заяви за последно за жертвите на 25 март, когато бяха регистрирани 1351 починали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР