Въз основа на лунни и земни проби учени установиха, че

...
Въз основа на лунни и земни проби учени установиха, че
Коментари Харесай

Вода е имало на Земята, преди да се формира Луната

Въз основа на лунни и земни проби учени откриха, че по-голямата част от водата на Земята е била на повърхността й, когато се е формирала Луната, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Американски, английски и френски учени изследвали лунни скали, донесени на Земята от астронавти от задачите "Аполо ", и вулканични скали от океанското дъно на нашата планета.

"Открихме напълно дребна разлика сред лунните и земните проби, що се отнася до наличието на О2 ", съобщи Ричард Грийнуд от Свободния университет в Англия.

Учените изследвали изотопи на кислорода в скалите, с цел да дефинират произхода им. Материалът от тела с друг отдалечен генезис, като метеорити, планети и комети, има собствен неповторим автограф, обвързван със състава им. Учените установили, че кислородните изотопи от двете повърхности са сходни, като разликата е от порядъка на 3-4 елементи на милион. Освен това не била открита значима разлика сред лунните проби и постоянно срещания на Земята минерал оливин.

Учените считат, че разликата може да се изясни с появяването на материал от каменни астероиди на Земята след довелия до образуването на Луната конфликт на нашата планета с различен обект. Авторите на проучването са на мнение, че по-голямата част от водата на Земята е била на повърхността й преди конфликта и че не повече от 5 до 30 % от водата е била добавена по-късно.

Заключенията им удостоверяват теорията, че протопланета с размерите на Марс се блъснала в протопланетата Земя и от сливането на изхвърления от конфликта материал се формирала Луната. Учените обаче отхвърлят визията, че водата е пристигнала на Земята чрез метеорити и комети.

"Ако бе пристигнала от космоса, кислородните изотопи в скалите от океанското дъно щяха да се разграничават от тези в лунните скали ", разясниха те.

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР