Въз основа на дългогодишния опит в прогнозирането на глобални рискове

...
Въз основа на дългогодишния опит в прогнозирането на глобални рискове
Коментари Харесай

10-те най-лоши неща, които могат да се случат на света през 2023-а

Въз основа на дългогодишния опит в прогнозирането на световни опасности и трендове в Националния съвет за разузнаване на Съединени американски щати, където е трябвало да показват дълготраен разбор на управлението на страната, Матю Бъроуз и Робърт Манинг, пълноправни членове на изследователската стратегия на Центъра " Стимсън " " Преосмисляне на американската тактика за висше обучение ", дефинират главните световни опасности за света през 2023 година от позиция на Съединени американски щати и останалия свят.

Резултатите са впечатляващи, като се имат поради заплахите, които сполучливо са планували през 2022 година Щамовете на ковид провокираха безпокойствие, изключително в Китай, където, както експертите предвидиха, те задушиха икономическия напредък. Успешно предвидиха също боевете в Украйна и скока на цените на петрола до 100 $ за барел - това се случи по-рано тази година, макар че през втората половина на годината цените на силата леко спаднаха. Споменаха също по този начин дефицита на храна, икономическите рецесии и задълбочаващите се дългови проблеми на разрастващите се страни, както предходната, по този начин и тази година.

Някои икономисти смятаха, че дълговата рецесия ще бъде по-слаба от техните и други прогнози, само че страните с ниски и междинни приходи - да вземем за пример Шри Ланка и Пакистан - към този момент са изправени пред тази действителност.

Миналогодишните прогнози за неефективност в битката с изменението на климата се потвърдиха на конференцията COP27 в Кайро през ноември, която се оказа огромно отчаяние. Според оценките на Манинг и Бъроуз тази наклонност ще се резервира и през 2023 година

И най-после, заради възходящото напрежение към Тайван, както и американското ембарго върху износа на високотехнологични полупроводници и съоръжение, китайско-американските търкания ще продължат и през 2023 година

Всеки риск е съпроводен от възможност да стане действителност. Средната възможност значи, че шансът за сбъдване на прогнозата е 50/50. Като цяло сходни прогнози стават все по-трудни, защото рисковете са все по-взаимосвързани. Тясно преплетените събития в границите на една рецесия, които като че ли са вградени в други, се назовават поликризи.

Макар че поликризи са се случвали и преди, украинският спор ясно сподели актуалните провокации. Продоволствената рецесия се задълбочава от обстоятелството, че до неотдавна Украйна не можеше да изнася зърното си. Енергийната рецесия се корени в опитите на Запада да лиши съветската военна машина от енергийни доходи, както и в ответните дейности на Владимир Путин да лиши Европа от доставки на газ.

Инфлацията се увеличи заради внезапното повишение на цените на силата и храните, само че е обвързвана и с спирането на доставките заради пандемията. Подобно на дълга, инфлацията също е обвързвана с по-високите цени на суровините, дължащи се на спора в Украйна, както и със мощния $ и бюджетните разноски за справяне с икономическия спад след пандемията.

Тъй като множеството опасности са взаимосвързани, намаляването на един риск зависи от това дали дружно с него понижават и други. По същия метод тежестта на един съответен риск е обвързвана с други и постоянно ги изостря. И въпреки всичко анализаторите считат, че е вярно да се прегледа всеки риск поотделно, като се има поради обаче взаимосвързаната им природа, и да се планува траекторията въз основа на теорията на вероятностите.

Рискове.

1) Поликризата от украинския спор: Контурите и времето на развръзката на украинския спор остават мистерия.

Поликризисният цикъл, затегнат от боевете - отслабена енергийна и продоволствена сигурност, инфлация и стопански спад - обаче може да провокира " отмалялост от Украйна " на Запад и да подкопае жизненоважната поддръжка. С настъпването на зимата и забавянето на бойните дейности Путин сигурно ще затвърди тактиката си за изтощение с удари по енергийната и водната инфраструктура на Украйна, тъй че тя да се срине като страна. В противоположен случай личните му загуби ще го принудят да признае провалянето си до някаква степен.

Киев си върна Херсон в южната част на страната и елементи от Донбас в североизточната - това са над 50% от територията, окупирана от Москва от 24 февруари насам - и доста укрепи позициите си. Решение на масата за договаряния или даже преустановяване или трайно прекъсване на огъня към момента е прибързано, тъй като и двете страни са уверени, че могат да завоюват.

На срещата на върха на Г-20 през ноември Киев показа кротичък проект от 10 точки. В него се настояваше Русия да се отдръпна от цялата суверенна украинска територия и да възвърне вредите - на процедура Путин беше свикан да капитулира изцяло. Освен това има и разнообразни вектори: от една страна, Киев желае от Съединени американски щати и НАТО по-модерни оръжия, в това число оръжия с отдалечен обхват, както и тактически ракети и системи за противоракетна защита, до момента в който някои конгресмени, въпреки това, желаят да лимитират поддръжката за Украйна.

Конфликтът крие доста взаимосвързани опасности: евентуална невъзможност или ескалация, в случай че Съединени американски щати и НАТО отговорят на бомбардировките на Путин с изпращане на съвременни оръжия в Киев; съветски нуклеарен удар, в случай че Киев се опита да завземе Крим; " отмалялост от Украйна " в Европа на фона на рецесията; противоречие сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на количеството и качеството на по-нататъшната военна помощ за Киев.

Вероятност: приблизително висока

2) Засилване на глада: Световната стратегия по прехраната (СПП) дефинира " огнен пръстен " на глада и недохранването, който се простира в целия свят от Централна Америка и Хаити през Северна Африка, Сахел, Гана, Централноафриканската република и Южен Судан на изток до Африканския рог, Сирия и Йемен, а по-късно до Пакистан и Афганистан. От 2019 година насам броят на гладуващите по света внезапно се е нараснал - от 135 на 345 милиона души. Дори спорът в Украйна да бъде позволен по кротичък метод и бъдещите доставки на зърно от страната да са сигурни, дефицитът на храни няма да изчезне.

Освен спора, втора причина за глада е изменението на климата с продължителните суши и понижените превалявания, които надали ще намалеят през 2023 година

Рязкото повишаване на цените на дизеловото гориво и торовете, както и нарушаванията, породени от спора (по-специално при доставката на култури на пазара и преработката на месо и птици), усилиха разноските за изхранване на добитъка, в това число млечните артикули. Разходите за филантропична помощ нарастват заради инфлацията: спомагателните разноски на СПП по-рано съумяха да обезпечат прехраната на 4 милиона души за един месец.

Вероятност: висока.

3) Преврат и борба с Иран: Подобно на спора в Украйна, невижданото национално въстание заплашва да трансформира Иран в поликриза. Звездите към този момент са се подредили за това, обещавайки рисков спор на Съединени американски щати и/или Израел с Техеран. Ядреното съглашение с Иран, което допреди няколко месеца беше покрай триумф, в този момент е в застой, в случай че не и мъртво вечно. Иран усилва производството си на високообогатен уран до 60% (като за бомба са нужни 90%). Той може да доближи задоволително равнище единствено за няколко седмици, а след две години или по-рано ще има подготвена бойна глава за доставка.

Като даде на Русия дронове и ракети, Иран добави ново измерение към борбата и форсира налагането на нови наказания. Отслабената легитимност на ръководещата теокрация и провалянето на невиждано национално въстание ускоряват несигурността. Иран може би е единствено на крачка от политическа гражданска война - малко евентуално събитие с огромни последствия.

Новото крайнодясно израелско държавно управление и Камарата на представителите на Съединени американски щати с републиканско болшинство ще засилят натиска с вярата да нанесат удар или да саботират иранския цех за обогатяване на уран във Фордо и оборудванията за произвеждане на ракети и дронове. Иран би могъл да отвърне на удара, като удари саудитски петролни уреди или петролни танкери в Ормузкия залив, нарушавайки петролния трафик в изискванията на нарастващ спор. Народните митинги и свалянето на една теокрация са малко евентуално събитие, само че с извънредно съществени последствия, които могат да трансформират трагично цялата геополитика на така и така неспокойния Близък изток.

Вероятност от борба: висока.

4) Изостряне на дълговата рецесия в разрастващите се страни: Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) предизвести за " съществени дългови проблеми " в 54 страни с ниски и междинни приходи. В тези страни живее 18% от популацията на света, повече от половината от хората, живеещи в последна беднотия, и 28 от 50-те страни, които са най-уязвими от изменението на климата.

В исторически проект опитите за облекчение на дълга постоянно са изоставали. Проблемите с платежоспособността в началото се одобряват за проблеми с ликвидността - това от своя страна води до продължителни дългови рецесии с тежки стопански последствия. Начело на листата на затруднените страни доминират страни с ниски приходи, като Сомалия и Зимбабве, само че Oxford Economics счита, че редица страни с бързоразвиващи се пазари също ще бъдат наранени: те към този момент са понижили разноските си и са при започване на низходящ цикъл.

Лошото финансово положение на множеството разрастващи се страни не предвещава нищо положително за реализирането на програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година Напротив, през 2023 година разрастващите се страни евентуално ще се сблъскат с повече беднотия и липса на достъп до обучение и няма да могат да се оправят с изменението на климата.

Вероятност: приблизително висока.

5) Растящ международен дълг: Според Международния финансов институт през последните четири-пет години нараства както корпоративният дълг на нефинансовите компании (88 трилиона $, към 98% от международния БВП), по този начин и комбинираният дълг на страните, корпорациите и семействата (290 трилиона $ към третото тримесечие на 2022 г.). Ситуацията частично се дължи на годините на ниски лихвени проценти (дори до отрицателни), които подтикнаха лесните пари. Макар че като цяло цифрите са леко намалели, поликризата от по-високи лихвени проценти, мощен $, криза в Европа, уязвимост на китайската стопанска система и несигурността към Украйна сигурно ще провокират нов финансов срив - районен или даже международен.

Общият размер на дълга през днешния ден е доста по-висок, в сравнение с по време на финансовата рецесия от 2007-2008 година, а фискалните условия в главните страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз единствено се утежниха. Още по-обезпокоително е отслабването на интернационалното съдействие спрямо 2008 година

При ръководство на републиканците Конгресът е по-малко податлив да усили ресурсите на МВФ и Световната банка, нужни за попречване на банкрути и преструктуриране на задължения (особено в разрастващите се страни, само че евентуално даже и в Италия). Г-20 изигра основна роля в превъзмогването на финансовата рецесия от 2007-2008 година, само че в случай че съдим по срещата на върха в Бали през ноември, взаимната работа по ръководството на дълга не е задоволителна.

Китай, който е най-големият заемодател на разрастващите се страни, избира да ръководи дълга на двустранна основа, а заради обтегнатите си връзки с Вашингтон, е малко евентуално Пекин да му сътрудничи, както направи през 2008 година Искрата, от която ще избухне нова огромна финансова рецесия, може да пристигна от опасността от банкрут на разрастващите се пазари или даже на Италия, от корпоративен банкрут в жанр " Лемън Брадърс " от 2008 година или от суматохата, в случай че спорът в Украйна се трансформира в нуклеарен.

Вероятност: междинна до приблизително висока.

6) По-нататъшно намаляване на световното съдействие: Глобалните опасности - от изменението на климата и дълга на най-слабо развитите страни до галактическите боклуци - се усилват, защото конкуренцията сред огромните сили затруднява съдействието по общите проблеми. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин се договориха да възобновят двустранните диалози по въпросите на изменението на климата след среща в границите на срещата на Г-20 през ноември. Тези старания обаче сигурно ще бъдат блокирани от нов конфликт по Тайван.

Многостранната комерсиална система е изчерпана, както предизвести наскоро генералният шеф на СТО Нгози Оконджо-Ивеала, а протекционистичните дейности на някои огромни сили за реализиране на самодостатъчност ще забавят икономическия напредък във всички страни.

Други институции се оказаха неефективни: Г-20 не бърза да се оправи с възходящите дългови рецесии в най-засегнатите страни (Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и др.), а Световната банка беше остро подложена на критика от разрастващите се страни, че не е съумяла да усили средствата за битка с изменението на климата. Ако многостранните институции не подхващат по-нататъшни стъпки за справяне с днешните провокации, легитимността на западния демократичен ред след Втората международна война ще отслабне, изключително в очите на страните от световния Юг, чиито шансове за бързо икономическо развиване понижават.

Друга последица от икономическия шовинизъм и неналичието на съдействие в промените и обновяването на световните институции е, че интернационалният ред ще се разпадне на районни блокове с неефективни и спорни правила и стандарти. Разпадането на многостранната система единствено ще ускори риска от по-голяма беднотия, шовинизъм и спорове.

Вероятност: висока.

7) Поляризация и накъсване на софтуерната система: По оценка на Boston Consulting Group, в случай че една от огромните сили се опита да реализира цялостна самодостатъчност в производството на полупроводници, както има намерение да направи администрацията на Байдън, единствено първичните вложения ще възлязат на един трилион $, а цените на чиповете ще се покачат с 35-65%.

С разгарянето на китайско-американската софтуерна война Пекин ще изгуби достъп до редица задгранични артикули и ще би трябвало да ги размени със лично произвеждане, което от своя страна ще подкопае тласъците за съблюдаване на международните стандарти. По данни на Глобалния институт " Маккинзи ", Китай съблюдава международните стандарти на 90% или повече при производството на 81 съществени артикули.

В някои от тези случаи Пекин си сътрудничи с задгранични мултинационални компании, като посредством тях получава сред 20 и 4 % от нужните запаси. С повишаването на ролята на полупроводниците във всички потребителски артикули, а освен в електрониката и високотехнологичното съоръжение, всички промишлени пазари сигурно ще се разделят, което от своя страна ще докара до повишение на разноските и до свиване на асортимента за потребителите.

Според СТО в дълготраен проект разделянето на международната стопанска система на два самостоятелни блока - западен и китайски - би понижило международния Брутният вътрешен продукт с най-малко 5% - даже повече от вредите, породени от финансовата рецесия през 2007-2008 година Моделите на МВФ демонстрират, че " разрастващите се страни са изправени пред мрачни вероятности за напредък при подобен сюжет, а някои от тях са изправени пред двуцифрени загуби на богатство ".

Вероятност: приблизително висока.

8) Обостряне на климатичните промени и последствия от това: Световната среща на върха COP27 донесе по-скоро отчаяние, в сравнение с действителни достижения.

Страните-производителки на нефт не съумяха да откликнат на апелите за последователно отричане от изкопаемите горива, макар декларираната цел да не се допусне повишение на температурите с повече от 1,5 градуса. Повечето учени считат, че това е на път да се случи и че в случай че страните не се ангажират с 43% понижаване на общите излъчвания на парникови газове, общото нарастване ще бъде 2,2 градуса. По-горещият климат ще докара до усилване на сушите и наводненията, както и до рискови промени в цикъла на преваляванията, които заплашват реколтата.

Единственият позитивен аспект на COP27 беше съглашението за нов фонд за загуби и вреди, който да помогне на разрастващите се страни да посрещнат разноските, свързани с изменението на климата. Въпреки това съответният принос на индустриализираните страни по този начин и не беше бележит.

Западният свят към този момент подписа контракт за даване на финансова помощ на разрастващите се страни за понижаване на въглеродните излъчвания, само че не съблюдава обещанията си. Републиканците, които имат болшинство в Камарата на представителите, към този момент обявиха, че не желаят да заплащат за непозната битка с изменението на климата. Националистическата смяна в дясно в европейската политика също е опасност за фонда за вреди. Природните бедствия се усилват и засягат всички страни, а освен бедните, тъй че изменението на климата остава приоритет за индустриализирания Запад.

Вероятност: висока

9) Изостряне на спора сред Съединени американски щати и Китай: Въпреки срещата сред Байдън и Си през ноември, на която водачите се пробваха да стабилизират връзките, остават основни различия във връзка с Тайван, софтуерните правила и стандарти, търговията, правата на индивида и експанзията на Пекин, учредена на опровергани териториални искания в Южнокитайско и Източнокитайско море. Започна разговор по търговски, климатични и военни въпроси, само че всички достижения заплашват да подкопаят краткосрочния шовинизъм и от двете страни.

Досега в отговор на възбраната на администрацията на Байдън за експорт на изкуствен интелект, суперкомпютри и съоръжение за производството им, Пекин се ограничи до подаване на тъжба в СТО и оповестяване на спомагателни вложения в размер на 143 милиарда $ в личната си полупроводникова промишленост. Тези ограничения имат за цел да подтиснат по-нататъшното развиване на китайските съвременни технологии. В Конгреса се следи трайна двупартийна неприязън към Китай, а Камарата на представителите, в която болшинство имат републиканците, евентуално ще организира твърда антикитайска политика във връзка с Тайван, търговията и правата на индивида, което рискува да подкопае проекта на Байдън.

Въпреки че съгласно анализаторите е малко евентуално Китай да се опита да принуди Тайван за обединяване през 2023 година или през идващите години, обсъжданията закон за Тайван, който има за цел да ускори военните и политическите връзки с острова, ще даде нов подтик на взаимната демонизация. Опитите за стабилизиране на връзките ще срещнат съществени трудности и могат да бъдат провалени.

Вероятност: приблизително висока.

10) Опасна обстановка на Корейския полуостров: Непрестанните тествания от страна на Пхенян на цялостна гама ракети (86 изстрелвания през 2022 година, в това число балистични, крилати, със междинен обхват, тактически нуклеарни бойни глави и междуконтинентални) са част от севернокорейската стратегия за създаване на оцеляващ боеприпас за ответен удар и за разширение на опциите за насила и вероятно нахлуване.

Подготовката за седмия нуклеарен опит е в ход от месеци, а държавните управления на Съединени американски щати и Южна Корея предизвестиха за него. Възможно е той да не се е състоял заради някаква спогодба сред Пхенян и Пекин. Ако обаче седмият тест се реализира и Пекин наложи несъгласие на глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Северна Корея, разривът в връзките сред Съединени американски щати и Китай сигурно ще се задълбочи. Арсеналът на Пхенян към този момент е доста по-голям, в сравнение с изисква взаимното въздържане против Съединени американски щати и Южна Корея. Президентът Ким Чен Ун може да се изкуши да предприеме провокация, а неправилната му преценка може да докара до рецесия и/или конфликт сред Севера и Юга.

Вероятност: приблизително висока.

Непредвидени опасности

По думите на някогашния министър на защитата Доналд Рамсфелд, гореспоменатите опасности могат да бъдат класифицирани като " известни незнайни ": техните траектории могат да бъдат планувани до известна степен. Съществуват и в действителност непредвидими опасности с пагубни последствия, като да вземем за пример изригване на супервулкан (Йелоустоун, Индонезия, Япония); великански метеорит с диаметър 10 км, като този, унищожил динозаврите преди 66 милиона години; слънчева стихия, която би извадила от строя електрическата мрежа на Земята за седмици или даже месеци; и радиоактивни гама-изригвания от дълбокия космос. Както видяхме при пандемията от COVID-19, хиляди вируси на нашата планета могат да доведат до пандемии, някои от които ще бъдат доста по-трудни за управление от ковид.

Всички тези произшествия са доста малко евентуални, само че последствията са големи.

Вероятност: ниска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР