Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на

...
Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на
Коментари Харесай

Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на София от декември

Въвеждат възбрана за влизане на остарели коли в центъра на София. Първата нискоемисионна зона се чака да проработи в още в края на тази година. Предложенията къде тъкмо да са нискоемисионните зони към момента се разискват. Очаква се да са две - като тази в идеалния център да проработи през декември. Другата ще обгръща много по-широк периметър, само че от общината плануват гратисен интервал до 2025 година. Глобите ще са от 50 лв. за физически лица до 200 лв. за юридически. А наказания ще се постановат от началото на декември до края на февруари - първоначално единствено за коли от първа еко категория, споделя Нова.

Стефан Тодор е притежател на автомобил на 23 години. Колата попада в първа еко категория. Така от декември Стефан няма да може да влиза с нея в центъра на София.

“Не е заслужено, тъй като, да вземем за пример, моята е на газ”, споделя Стефан. Според него, колата му е по-чиста за околната среда от нов модел возило, което работи на дизел. Той обаче отхвърля да купи нова кола.

“Аз съм пенсионер, на мен към този момент не ми би трябвало по-нова кола.Да не мога да влизам в центъра е тирания за мен или несправедливост”, съобщи Тодоров.

Нискоемисионните зони ще са две. От декември се чака да се забрани влизането на коли от първа еко категория в по този начин наречения „ Малък ринг”. От 2025-та година там се възнамерява да не влизат и колите от втора еко категория.

Другата зона се назовава „ Голям ринг”. Тя обгръща по-широка територия и най-замърсяващите транспортни средства няма да могат да минават през нея също от 2025-та.

“Камерите са над 180. Идеята е тези камери да разчитат номерата на колите и надлежно след информация да откриват коя екологична категория са”, изясни Зафир Зарков, общински консултант в Столичния общински съвет.

“Ще имат фотография на влизането в неразрешената зона в центъра на града и така като… са най-замърсяващите коли и не дават отговор на допустимите екологични групи, надлежно ще бъдат глобени. Редът е същият, както е при камерите за превишена скорост”, разясни той.

След месец публично разискване, предложенията ще влязат за спор и гласоподаване в Столичния общински съвет.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР