Въвеждат се ограничения за посещение на пещерата Магура, след като

...
Въвеждат се ограничения за посещение на пещерата Магура, след като
Коментари Харесай

Ограничава се достъпът до рисунките в пещерата Магура

Въвеждат се ограничавания за посещаване на пещерата Магура, откакто върху канара от естествената забележителност се появиха надписи, надраскани от гости.

Драскачите написали имената си - Ради, Павчо и Антов.

,,Действително са правени опити някакви и фактически някой с ръка просто се е опитал да ги заличи, което ненапълно добре че не са надълбоко издълбани, а драснати са може би с креда, с тебешир или не знам с какво. Но най-важното е, че са на 4-5 метра от рисунките. Така че няма провали, което не ни успокоява, несъмнено ", посочи за БНР кметът на Белоградчик Борис Николов.

Той е безапелационен, че след този случай ще има смяна в достъпа до пещерата.

,,Ограничаваме! Няма по какъв начин свободно да влезе клиент без компаньон. Влизат двама индивида - единият, това е екскурзоводът, който си изнася беседата, а другият, който управлява. Имаме физическо ограничаване до рисунките, тъй че не могат да стигнат, без да бъдат забелязани'', обясни градоначалникът.

Борис Николов разясни, че това ще важи както за по-малки групи, по този начин и за проведени визити.

Случаят с надрасканите надписи ще се отрази на кандидатурата на пещерата Магура за включване в листата на ЮНЕСКО, счита кметът на Белоградчик

,,Не че недооценявам този проблем, само че той толкоз доста се раздуха, че може би ще окаже някакво влияние'', уточни той
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР