Въвеждат се нови винетки от януари 2019 г., а от

...
Въвеждат се нови винетки от януари 2019 г., а от
Коментари Харесай

Електронна и уикенд винетки от догодина

Въвеждат се нови винетки от януари 2019 година, а от август следващата година и толсистема. Това реши Народното събрание с признати промени в Закона за пътищата, импортирани от депутата Александър Ненков от ГЕРБ. От януари следващата година стикерът става електронен, съобщи „ 24 часа ”.

Уикенд винетка е другата смяна, която плануват измененията. Тя ще важи от 12 часа на обяд в петък до среднощ в неделя.

От средата на август 2019 година се вкарва и толсистема за транспортни средства, които са по-тежки от 3,5 тона. Дотогава камиони и рейсове ще се движат с винетка, в случай че тя е годишна, те ще заплатят 60% от цената й. Винетките за камиони, закупени от първия ден на идната година, ще важат до 15 август. Целта е след 16 август всички тирове да заплащат толтакси.

„ По въпроса с толсистемата и общините би трябвало да се търси малко по-балансиран метод, друг от този да прехвърляме средства от едно перо в друго “, уточни вносителят на измененията Александър Ненков по време на дебатите дали средства от толсистемата могат да бъдат пренасочвани.

Таксуването ще зависи от изминатото разстояние. Предвижда се размерът да се дефинира от Министерския съвет по предложение на районния и финансовия министър.

Разстоянието, което е минал камионът, ще се дефинира от данни от GPS системата му. Ако той не разполага с такава, ще се дава алтернатива за закупуване на еднократна маршрутна карта. Така, по авансово подаден от водача маршрут на придвижване, ще се изминава дистанцията.

Промените бяха подкрепени от 113 народни представители, 1 народен представител гласоподава срещу, а 69 се въздържаха.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР