Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел

...
Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел
Коментари Харесай

Нова мярка ще задължава заведенията да обявяват наличие на имитиращи млечни проукти в ястията

Въвеждат се спомагателни регулации при имитиращите млечни артикули за възстановяване на информираността и отбраната на потребителите. Това разгласи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на шестото съвещание на Националния съвет по храните, което се организира във ведомството, заяви Българска национална телевизия. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни артикули, предлагани в заведенията за публично хранене. Министър Тахов заяви, че ще бъдат готови промени в Наредбата за даване на информация на потребителите за храните, които да създадат наложително оповестяването на точния състав на ястията в заведенията за публично хранене. „ Тази самодейност е в отговор на многочислени запитвания и необятния публичен отзив по тематиката “, сподели министър Тахов. 

Участниците в полемиката припомниха, че сега в питателните магазини е наложително имитиращите млечни артикули да бъдат категорично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, в случай че оферират шопска салата с имитиращ млечен артикул вместо сирене, и единствено в случай че клиентите попитат, са длъжни да ги осведомят дали продуктът е имитиращ, или не. С измененията даването на тази информация ще стане наложително и за заведенията за хранене. Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Министър Георги Тахов заяви още, че стартират засилени инспекции за наличието на трансмастни киселини, разнообразни, от тези които естествено се срещат в мазнини от скотски генезис. Според нормативните условия преработвателните предприятия не би трябвало да позволяват повече от 2 грама неживотински трансмастни киселини на 100 грама мазнини в млечните артикули и би трябвало да имат системи за надзор на суровините, рецептурата, на софтуерния развой и крайния артикул.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР