Въвеждат промени при вземането на бързи кредити. Важното решение дойде

...
Въвеждат промени при вземането на бързи кредити. Важното решение дойде
Коментари Харесай

Въвеждат промени при вземането на бързи кредити

Въвеждат промени при вземането на бързи заеми. Важното решение пристигна от Европа, оповестяват го от „ Активни потребители„. Ако на потребителя не е обявена правилно общата дължима сума и/или годишен % на разноските, той дължи единствено главницата.

Съдът на Европейския съюз излезе с решение по питане на Софийски областен съд по дело против компанията „ Профи заем България “ ЕООД.

Запитващата пълномощия задава въпроси за определянето на ГПР (годишен % на разходите), по отношение на последствията от неточното изтъкване на размера на този % в контракт за заем, както и по отношение на пропорционалността на глобата, планувана в българската правна уредба при неопределено изтъкване на този % (съгласно ЗПК контракт за потребителски заем, в който не е посочен ГПР, е незабележим, като потребителят дължи единствено чистата стойност на заема, без лихви или разходи).

Ето за какво посочената пълномощия задава въпроса дали в тази ситуация контрактуваното заплащане за спомагателните услуги „ Фаст “ и „ Флекси “ съставлява разход, който е трябвало да бъде включен във формулата за пресмятане на ГПР и дали неточното изтъкване на този % в обсъждания контракт за заем може да се приравни на непосочване на упоменатия %. Освен това тя задава въпроси по отношение на пропорционалността на националната правна уредба, която планува глоба под формата на незначителност за контракт, в който е посочен погрешен ГПР, и по този начин лишава кредитора от правото му на плануваните в този контракт лихви и разноски.

На второ място, запитващата пълномощия задава въпроси дали клаузите на контракт за заем, отнасящи се до спомагателни услуги, попадат в главния предмет на този контракт за заем и вероятно дали имат неравноправен темперамент.

На трето и последно място, запитващата пълномощия задава въпроси по отношение на разпределението на правосъдните разходи, и по-специално дали правосъдните разходи би трябвало да бъдат споделени, в случай че искът бъде отчасти почетен.

Съдът даде отговор на въпросите заложени от СРС дали спомагателни услуги би трябвало наложително да се включват в общите разноски по заема и ГПР. В съответния случай такива са приоритет при разглеждане на искане за разпределяне на заем и даване на сумата; отсрочване на изплащането на месечни вноски; понижаване на размера на месечни вноски.

Но в практиката можем да открием доста сходни спомагателни услуги на разнообразни сдружения като:

– Такси за разглеждане на искане за заем

– Такси за бързо утвърждение (приоритет)

– Такси за поръчител (поръчител)

– Такса за оценка на кредитоспособността

– Такси при веселба на заплащане (напр. за изпращане на уведомления, визити на адрес и т.н.)

– Такси за банкови гаранции

Според Европейският съд и българската правосъдна процедура, в случай че ГПР не е правилно посочен, то се приравнява на изчезнал подобен, заради което договорът за потребителски заем е нереален и потребителя дължи единствено чистата стойност – т.е. главницата.

Съдът отсъжда също, че когато закупуването на посочените спомагателни услуги се оказва наложително изискване за приемането на съответния заем или съставлява уговорка, която е дефинирана тъй че, да прикрие действителните разноски по този заем. Те би трябвало да се включат в общите разноски по заема. Ако това не се направи, според нашето законодателство, потребителят дължи единствено толкоз колкото е получил – т.е. главницата.

 

Източник – Plovdiv24.bg

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР