Въвеждат 11 нови пътни знака. Предвижда се и промяна във

...
Въвеждат 11 нови пътни знака. Предвижда се и промяна във
Коментари Харесай

11 нови пътни знака: Какво трябва да знаят шофьорите?

Въвеждат 11 нови пътни знака. Предвижда се и смяна във визуализацията на някои осведомителни табели, оповестява NOVA.

Промяна ще има в изображението на пътен знак Д20 за „ заплатен паркинг “, който ще демонстрира метода на заплащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Предлагат се нови знаци от група „ Г “ - Г14б„ Край на наложителен път единствено за велосипедисти “,Г15б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци “ и Г16б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване “.

Нови пътни табели ще има и в група „ Д “ – Д13.2 „ Начало на платена зона “ и Д14.2 „ Край на платена зона “.

Въвежда се и нов знак Д17а за „ изкуствена грапавина “, който ще указва точното й местонахождение на платното за придвижване.

„ В доста случаи маркировката се изтърква. Тя демонстрира на водачите, че навлизат в изкуствена грапавина. Идеята на тези изкуствени неравности не е да счупим колите на хората, а да ги накараме да понижат скоростта ”, разяснява новия знак Д17а Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Той ще бъде поставян на сред 50 и 100 см. преди самата грапавина, посочи специалистът.

С нови указателни табели - Д28 „ Споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта “ и Д29 „ Край на споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта “, ще се отбелязва начало и завършек на зона, която в цялата си ширина е споделена от указаните участници в придвижването.

Предлага се и знак – Д30 „ Паркирай и пътувай “, който ще алармира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на публичния превоз.

Определят се и пътни знаци, които се употребяват за сигнализиране на пътен сектор, в който се движат водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство. Така знак А20 „ Велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство “ ще се употребява и за сигнализиране на пътен сектор, в който велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство навлизат или пресичат платното за придвижване.

Пътен знак В9 „ Забранено за велосипедисти “ пък наложително ще се слага на пътен сектор, до който паралелно или в непосредствена непосредственост е устроена специфична алея за велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Идеята за въвеждането им е залегнала в план за смяна на Наредба за сигнализация на пътищата, създаден от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията и Министерството на вътрешните работи.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „ Ж “ – Ж25.1 „ Номер на велосипеден маршрут по интернационалната подредба “ и Ж25.2 „ Номер на велосипеден маршрут по националната подредба “, които ще се употребяват за обозначаване на номера на велосипедни направления, включени в туристически и велосипедни карти за разпространение на велосипедния и различния туризъм.

Нормативният акт, който урежда типа, реда и разпоредбите за потребление на типовете пътни знаци, както и знаците с изменящи се известия (ПЗПС) и другите средства за сигнализиране на пътищата, отворени за публично прилагане, е оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания и интернет страниците на трите министерства, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Една от задачите на измененията в Наредбата е уеднаквяване на условията с разпореждания на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали от 1968 година и Европейското споразумение към нея, посредством което ще се унифицират знаците в страните от Европейски Съюз.

Очаква се постигането на по-добра осведоменост на водачите при смяна на средата, в която се движат.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР