Въвеждаща среща, очертаваща стъпките за изграждане на Национална детска болница,

...
Въвеждаща среща, очертаваща стъпките за изграждане на Национална детска болница,
Коментари Харесай

Стъпките за Национална детска болница, са очертали на среща в МЗ

Въвеждаща среща, очертаваща стъпките за създаване на Национална детска болница, се е провела в сряда в Министерство на здравеопазването, оповестиха от Национална мрежа за децата.

На срещата са участвали, с изключение на представители на здравното ведомство и такива от Здравната капиталова компания, Обществения съвет за детска болница, Европейската капиталова банка (ЕИБ) и консултантския консорциум, който ще изготви плановете за конструкция, функционална стратегия и проект за съоръжение и обзавеждане на детската болница.

За провеждането ѝ се заприказва при започване на май,, след разразилия се скандал с разрешението, обещано от Министерския съвет за създаване на частна детска болница, което.

На срещата в сряда са били обрисувани първите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати за основаването на лечебно заведение от ново потомство, каквото досега страната ни не е изграждано.

Първата от тях е основаването на документ - „ План за потенциала “ и включва отговор на основния въпрос за структурата на бъдещата болница.

Планът би трябвало да обясни профила на здравните услуги, които лечебното заведение ще предлага, като проучва актуалното състояние и се планува 15-годишен хоризонт; дефинира и количествено установяване на параметри на обмисляне (брой кревати, операционни зали, кабинети за съвещания и т.н.); дефинира типа и обсега на здравните услуги, както и метода, по който ще се дават и пътя на пациента в границите на болничното заведение.

От Национална мрежа за децата - обединяване от 130 цивилен организации и деятели, които работят в за децата в България, показват, че този документ ще е подготвен след два месеца. След като в границите на 15 дни бъде разискван от българска страна и бележките на институциите бъдат отразени, въз основа на този проект ще стартира паралелна работа по другите два документа: функционална стратегия и проект за оборудването. Първият документ ще обясни оразмеряването и подредба на типовете пространства, връзките сред другите пространства и структури, нужните уреди за настаняване и оборудването и пр; Вторият - потребностите от софтуерно и битово съоръжение по макрокатегории, подкатегории и т.н.; нужното съоръжение за всяко настрана помещение; количествена сметка по листата за съоръжение и др;

Очаква се тези два документа да са подготвени в границите на 5 месеца и също ще би трябвало да бъдат публично признати от българска страна.
Черпим опит от Испания
Междувременно през юли е планувано двама души, избрани от българска страна, да посетят две аналогични профилирани педиатрични лечебни заведения в Испания, с цел да се срещнат с метода им на действие и процесите на имплементиране на модерните технологии в тях.

Ангажиментът на консултантите приключва с правене на заключителен отчет, който да даде рекомендации за тактика за възлагане на публични поръчки, тактика за ръководство на плана, която да обезпечи резистентност и качество, рекомендации по отношение на нужните експертни функции и профили при съставяне на екипа за ръководство на плана.
Кой ще работи по този план?
В консултантския екип влизат чиновници от дивизия „ Здравеопазване “ на Европейската капиталова банка, псочват от Национална мрежа за децата. Испанската компания, която банката е наела за създаването на плана, има интернационален опит в инфраструктурните планове, включително в планирането на дизайна и процесите на над 200 лечебни заведения допълнително от 10 страни.

Компанията има опит и в България, защото е съветвала планирането на детската болница в Бургас. По време на срещата консултантите описаха, че работата по плана в Бургас е лишила повече време, поради потребността от в началото запознаване с българската нормативна уредба, оповестиха от Национална мрежа за децата. Натрупаният опит и познания за особеностите на българската здравна система ще бъдат от изгода при създаването на документите за бъдещата Национална детска болница. Освен това, в екипа са включени български специалисти, които ще дават отговор точно за координиране на всички рекомендации с условията на националната уредба.

На срещата в Министерството на здравеопазването специалистите са подчертали, че подготвяните от тях отчети не са архитектурен план, само че съдържат всички предварителни изследвания, нужни за качествено задание и в следствие – първокласен план.

Споразумението сред Здравната капиталова компания и Европейска инвестиционна банка не включва и цялостен финансов и стопански разбор. Изготвените документи обаче ще дадат опция за доста по-ясно и точно остойностяване на плана за Национална детска болница.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР