Въвеждането на зелен сертификат на работното място в Румъния предизвиква

...
Въвеждането на зелен сертификат на работното място в Румъния предизвиква
Коментари Харесай

Напрежение в Румъния около въвеждането на зелен сертификат за работа

Въвеждането на зелен документ на работното място в Румъния провокира все по-голямо напрежение, оповестява телевизия Диджи 24. Министърът на опазването на здравето Александру Рафила съобщи, че обмисля да подаде оставка, в случай че документът не бъде утвърден бързо.
"Имам професионална и морална отговорност пред жителите на Румъния ", съобщи министърът, който е доктор, и уточни, че обмисля вид за оставка.
Рафила желае законопроектът да бъде признат посредством процедурата вдишване на отговорност от държавното управление, при която законът се счита за признат, без да бъде обсъждан в Народното събрание, в случай че в период от три дни не бъде импортиран избор на съмнение. Управляващата сега коалиция управлява към две трети от гласовете в законодателния орган. Според източници на телевизия Диджи 24 Социалдемократическата партия упорства законопроектът да бъде признат посредством процедурата вдишване на отговорност, до момента в който Национално-либералната партия желае да бъде разискван в Народното събрание.
Вчера в Букурещ се състоя проява против законопроекта за зеления документ, като протестиращи щурмуваха Народното събрание, развявайки румънски флагове и скандирайки "Свобода ". Протестът бе проведен от националистическата и антисистемна партия Алианс за единение на румънците.
Здравният министър изясни по какъв начин ще се употребява зеления документ за работа въз основата на законопроекта, който би трябвало да влезе в действие. По думите на министъра документът ще включва три вероятни други възможности - имунизация, преболедуване и тестване. Министърът сподели, че ще бъдат отпуснати 15 електронни ваучера за тестване на работещите, с цел да не се основава огромен напън нито върху работодателя, нито върху служителя.
Телевизия Диджи 24 разгласява още уточнения по законопроекта. Според медията служащите имат разполагаем пет благоприятни условия - имунизация с една доза, цялостна имунизация, преболедуване (със период 180 дни от приемане на първия позитивен резултат на тест), антигенен тест (за интервал от 48 часа) и PCR тест (с годност 72 часа). Според последните промени в законопроекта неимунизираните служащи имат право гратис на 15 ваучера за тестване.
Сертификатът следва да бъде изискван за достъп до работното място, в случай че броят на случаите на COVID-19 нараства със междинен седмичен коефициент минимум 1,5 пъти в продължение на три поредни седмици на национално ниво. Сертификатът няма да бъде изискван, в случай че броят на случаите понижава в продължение на три седмици, а заболеваемостта от COVID-19 на национално ниво е под 1 на 1000 души.
Има изключения за работещите в частния бранш с до 10 чиновници, които нямат директен контакт с клиенти, и за хора, които работят от у дома.
Предвижданията на законопроекта са годни и за народните представители и други лица, заемащи обществени длъжности.
Законопроектът планува опция за премахване от работа без право на възнаграждение на служащ, който не показа зелен документ, когато има нараснала заболеваемост. Неспазване на предвижданията на закона от страна на работодателя се глоби с санкция от 10 000 леи до 100 000 леи (3948 лева - 39 487 лева.)
Законопроектът може да бъде претърпи още промени в Народното събрание, отбелязва Диджи 24.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР