Въвеждането на войските на ОДКС в Казахстан доведе до прекъсване

...
Въвеждането на войските на ОДКС в Казахстан доведе до прекъсване
Коментари Харесай

Идеите на Елбаси живеят и побеждават

Въвеждането на войските на ОДКС в Казахстан докара до спиране на пълзящия казахстански прелом. Най-агресивните детайли бяха изгонени от бунтовните градове. Те отиваха в прилежащи републики или в подножието на Тяншан в своите бази и лагери. Някои от тях се крият в общности към салафитските джамии. Авторите на заговора в казахстанските ръководещи среди са обезвредени. Това са най-близките родственици на Назарбаев, най-вече племенниците му Кайрат Сатибалди и Самат Абиш, първият заместник-директор на КНС. Уволнени бяха зетьовете на Назарбаев Димаш Досанов (председател на УС на “КазТрансОйл ” АД) и Кайрат Шарипбаев (председател на УС на Национална компания “Казахгаз ” АД). Другите родственици на Назарбаев получиха строго предизвестие против несъразмерната употреба на служащите и им предложиха да споделят приходите си с тях.

Президентът Токаев стартира да набира младежи в управнически структури, а служителите се сменят.

Бяха оповестени проекти за деолигархизиране на стопанската система и други промени. Ако се съди по това, че Народното събрание поддържа самодейностите на Токаев, той има известна поддръжка в политическите среди. Той разпорежда да се форсира работата по основаването на Силите за специфични интервенции и да се внесат съответни оферти за реформиране на системата за национална сигурност. Януарските събития се проверяват. Според Генералната прокуратура до 15 януари следствени групи са образували и проверяват 546 наказателни каузи, от които 44 са по обвинявания за тероризъм, 34 за всеобщи вълнения и 15 за ликвидиране. Властите задържаха някогашния заместник-министър на енергетиката Жумабай Карагаев, ръководители на платформи за електронна търговия, както и лица, забъркани в безпричинно нарастване на цените на втечнения петролен газ в региона на Мангистау. Карагаев с утвърждението на съда е изпратен в ареста за два месеца.

Първият транш от 350 милиона тенге (800 хиляди долара) беше получен в публичния обществен фонд " Казахстан халкина ". Тази сума беше преведена от акционерите на Степногорския минно-химически комбинат.

Цялата тази оптимистична картина обаче избледнява, когато излиза наяве, че президентът Токаев вкарва козметичен ред в страната, без да визира ползите на основните виновници за нейното спешно състояние – клана на Нурсултан Назарбаев. Ако се съди по това какъв брой деликатно Токаев се отнася към вътрешния кръг на Назарбаев, който очевидно е забъркан в опита за пуч, излиза наяве, че лагерът на Елбаси продължава да съществува. Според редица осведомени източници Назарбаев не е напуснал Казахстан, а е в столицата и поддържа непрекъсната връзка с Токаев. Тоест, той продължава да въздейства на обстановката, макар че Токаев знае, че задачата на несполучливия прелом е била да докара дъщерята на Назарбаев Дарига на президентския пост. Външно дейностите на Токаев наподобяват по този начин, все едно избегнал държавен прелом, който го заплашва най-малкото с политическа гибел, той не е посмял да се разправи до дъно с неговите основатели. Какво значи уволнението на зетьовете на Назарбаев? Имуществените ползи на тези мултимилиардери не са наранени. Те са съсредоточили в ръцете си съществени финансови и административни запаси, които могат да употребяват в точния миг. Същото важи и за племенниците на Назарбаев в управлението на КНС. Зад тях стоят правилни на Семейството офицери. Всички те са в положение бързо да се възстановят от шока и да основат собствен ударен ешелон в изискванията на дадена им независимост на ръцете.

Би изглеждало рисково, само че все пак Токаев реши да не разчита на съдействие с Русия, страхувайки се, че локалните националисти ще разиграят тази карта против него. В тази обстановка той се изправи пред нуждата от по-ясно дефиниране на геополитическата ориентировка на Казахстан, който е на кръстопътя на ползите на няколко огромни сили по едно и също време. Обявяването на неутралитет значи да станеш примамка за мощните и нападателните.

Токаев няма потребност да измисля нищо ново. За него всичко от дълго време е направено от Назарбаев. Всичко зависи от това до каква степен ще наследи политическия багаж на Елбаси.

Назарбаев, като политик с искания за ролята на татко на нацията, не можеше да остане без идеологически багаж след потъпкването на комунистическите хрумвания. Той направи завой и през днешния ден е един от водещите в работата по използването на турската теория за Великия Туран. Елбаси вижда вероятност в турцизирането на казахите. По време на конференцията на тюркските страни на 12 ноември 2021 година той изпрати следното известие до Ердоган: „ По ваше решение град Туркестан получи статут на духовна столица на тюркския свят. Тези дни същия град се организира сполучливо 10-тата юбилейна сесия на Парламентарната асамблея на тюркоезичните страни. Надявам се, че в бъдеще, в случай че Аллах повели, вашият път също да попадне в свещения Туркестан. Нашите нации вечно ще останат в паметта на тези, които първи са научили за суверенитета на своите страни – участниците в срещата на високо ниво. Гордеем се с историческите достижения и достижения на тюркските страни. Освен това нашите страни си слагат нови амбициозни цели за национално развиване. "

Говорейки в Истанбул на тържествата във връзка основаването на Организацията на тюркските страни, Назарбаев сподели, че „ дружно с хората в необятните простори на Сибир ние ще бъдем 200 милиона братя “. В неговите хрумвания Казахстан е вграден в турския геополитически план, издигайки за себе си почетното място на „ духовния център “ на тюркския свят в град Туркестан.

Токаев има вяра, че новата национална теория може да сплоти народите и да ги направи управляеми. Приятелството с Русия в неговите очи не е в положение да бъде национална концепция. И пантюркизмът може да извърши задачата си. Президентът ще продължи да върви по този път, като зад тила си има леко почистения от незаконни олигарси клан Елбаси.

Има обаче въпроси, на които Токаев би трябвало да си отговори самичък.

С настояването за евакуиране на войските на ОДКБ от Казахстан той затвори опциите за разчитане на обичайните си съдружници и беше оставен лице в лице с незавършената вътрешна съпротива. Ако промените му бъдат посрещнати враждебно от опозицията, го чака „ горещо лято “. Терористите ще излязат от планинските лагери и мазетата. Освен това господарите им могат да се проследят до Персийския залив и те се нуждаят от правоверен мюсюлмански режим. Така Токаев не би трябвало да разчита на помощта на ОДКС, защото играе своя игра и би трябвало самичък да реши казуса.

Дори и да успее да остане в президентството, той ще тръгне по пътя, по който Назарбаев е възнамерявал. Важно е да запомним, че Токаев не възрази турските неправителствени организации да употребяват турски пари, с цел да вършат каквото и да било на територията на Казахстан – от образуване на учебни заведения и образование на деца до въздействие върху правоприлагащите органи.

Потурчването на Казахстан обаче има авторитетни съперници. Концепцията за Големия Туран се възприема враждебно в Европейски Съюз и Съединени американски щати. Прекомерното, от позиция на Запада, повишаването на геополитическата мощност на Анкара ще докара до нови интернационалните катаклизми. Ето за какво Ердоган не съумява да поеме контрола над кюрдите в Сирия, а цялата му акция в Близкия изток може да се назова по-скоро несполучлива. В случай на доближаване сред Казахстан и Анкара, Западът постепенно ще стартира да узрява в концепцията за интервенция във вътрешните работи на Казахстан и заличаване на режима в него, по същия метод, по който режимите на Хюсеин и Кадафи бяха унищожени.

В Казахстан има авторитетна съветска диаспора и казахи, които симпатизират на Русия, а не на Турция. Североизточната част на Казахстан няма да остане безразлична към турцизирането и напрежението тук също ще стартира да пораства.

Токаев би трябвало да разбере, че най-сигурният и благонадежден метод за развиване на Казахстан е укрепването на връзките с Русия и приемането на гаранции от нея за опазване на личния върховен статут. Републиката е изпаднала в зона на стихия, от която е невероятно да се измъкне, непрекъснато променяйки курса си.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР