Въвеждането на VAR в българския футбол се радва на много

...
Въвеждането на VAR в българския футбол се радва на много
Коментари Харесай

Как точно ще стане поставянето на VAR в България

Въвеждането на VAR в българския футбол се радва на доста тълкувания. От една страна въпросът стигна до високите етажи в страната поради финансирането, което би трябвало да се извърши от клубовете в efbet Лига. От друга – полемиката сред експерти, почитатели и всевъзможен жанр дървени философи по отношение на цялостното наличие на VAR във футбола не стопира.

Както към този момент стана ясно, УЕФА ще " сложи " VAR на Националния стадион " Васил Левски " през март, когато посрещаме Унгария в полуфинален бараж за Евро 2020. Какво включва " слагането " на системата, поради която доста хора чешат своите езици. Потърсихме за мнение някогашния дълготраен коментатор Алекси Сокачев. От няколко години той работи за УЕФА и е най-запознат у нас с ефирен броудкаст на футболни мачове от най-голям сан, като през ръцете му са " минали " значително срещи от Мондиал 2018.

" Технически нещата стоят по този начин: употребяват се главно камерите на малкия екран, която предава срещата. УЕФА ще прати два буса с техника. В единия са тези, които преразглеждат повторенията. В другия – тези, които приготвят графиките. УЕФА ще сложи и монитора до терена за основния арбитър. VAR взима картината от всички налични камери на малкия екран, от всички камери ориентирани към терена. Всички сигнали от стадионите на Световното състезание в Русия отиваха в контролната стая в Москва. УЕФА ще сложи и две специфични камери – тези за Goal-line technology. Мачовете на Мондиал 2018 се излъчваха общо с 35 камери. Колкото повече камери и гледни точки, толкоз по-добре за VAR ", съобщи Сокачев пред Sportal.bg .
 България - Чехия част I @@@

За мачовете от efbet Лига обаче " слагането " се прави на локална почва. Полски сътрудници споделиха пред нашата медия някои елементи по отношение на инсталацията на VAR при тях: " Има по-скъп и по-евтин вид – стационарен или мобилен VAR. В Полша ни излезе към пет милиона евро за мобилната версия. Закупиха се пет огромни вана с техника, които обикалят другите игрища. Със сигурност хора от малкия екран ще би трябвало да минат обучителен курс към УЕФА. Основно ще ги научат по какъв начин да демонстрират на феновете картината, която се получава от VAR ". Отново даваме думата на Алекси Сокачев: " За българското състезание разновидностите с VAR са три. Първият е да се вземат или наемат бусове с техника. Вторият е да се построи контролна стая на всеки стадион и да се прибавят по две камери. Третият е сигналите от стадионите да отиват в контролна стая в Бояна, където да наблюдават всичко и да взимат решенията. Така е в Англия ".

Подготвена ли е България за VAR? От казаното дотук е ясно, че с цел да има VAR у нас на клубно равнище би трябвало да се платят съответните пари за техника и да се заложи оптимален брой камери, които да демонстрират събитията на терена – по този начин вероятността за неточност става по-малка. През последните десетилетия телевизионното лъчение в международен мащаб претърпя огромен скок. За съпоставяне финалът на Евро'96 Германия – Чехия е отразен от 18 камери, на мача на откриването на Мондиал 2002 в Сеул Франция – Сенегал домакините разполагат 23 камери, а след 16 години руснаците към този момент редят 35 камери. Шампионатните мачове у нас се предават най-вече с шест камери, като минимумът за VAR, заложен от ФИФА, е четири камери за ефирен мач.

Стигаме до втората част от увода – необходим ли е изобщо VAR на футбола? Преди време един прочут футболен човек отговори на този въпрос с сбитото: " Неизбежно е, въпреки че VAR не подсигурява на 100% безгрешност ". Веднъж приказваме за търсенето на правдивост, по-късно идва софтуерният взрив, довел до навлизането на Goal-line technology и VAR, а най-после – динамизацията на играта. Не е нужно да се връщаме чак до " Уембли " през 1966 година или до Божията ръка. Световните шампионати от много време за нещо като вододел в историята на играта. Така да вземем за пример след Италия'90 беше решено да се даде преимущество на нападателя по отношение на бранителя в обстановка " на една линия " – засадата в този случай отпадна, а оттова нападателите получиха повече благоприятни условия за гол. Оттам пък се усложни работата на страничните съдии и те станаха строго профилирани.

След Мондиал 2010 пристигна и навлизането на технологиите. Първо с Goal-line technology, откакто целия свят видя по какъв начин топката тупна на половин метър зад голлинията на Мануел Нойер след изстрела на Франк Лампард. На тези финали се случи и нещо друго изключително значимо, когато приказваме за рефери и правила. Карлос Тевес вкара гол, получавайки пас от Меси на метър зад отбраната на Мексико. Скандален гол, поради който италианският топсъдия Роберто Розети беше отзован от ЮАР.  Може би сте не запомнили, само че стана огромно меле, асистентът на Розети – Стефано Айролди, беше обкръжен от гневните мексиканци, които сочеха големия екран на стадиона, показващ повторенията от телевизионната транслация на мача. Арбитрите обаче не използваха картината за асистент, нямаха това право, и Розети зачете нередовния гол на Аржентина.  Да не приказваме за случаи с неточности в полза/ущърб на даден тим в поредност от мачове, предрешили ориста му – да вземем за пример дузпите за Испания в груповата фаза през 1982-а, съдийските тесли по отношение на Съюз на съветските социалистически републики в Италия'90, непризнатите попадения в първите два мача на България на Евро'96, петте анулирани италиански гола на Мондиал 2002 и така нататък
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР