Въвеждането на тежки вносни тарифи за китайските електромобили в ЕС

...
Въвеждането на тежки вносни тарифи за китайските електромобили в ЕС
Коментари Харесай

Капан ли са високите тарифи за китайски електромобили в ЕС? - Булевард България

Въвеждането на тежки вносни цени за китайските електрически автомобили в Европейски Съюз може да се окаже сериозен проблем за европейските автопроизводители.

Това предизвестява Карлос Таварес, шефът на групата Stellantis, която създава модели като Peugeot, Citroen, Fiat, Jeep, Alfa Romeo и други

" Затварянето на вратите за китайските модели е капан ", споделя Таварес преди 90-тия Автомобилен салон в Париж. " Те ще заобиколят бариерите, като влагат в фабрики в Европа. Тези фабрики ще бъдат отчасти финансирани от държавни дотации и ще бъдат издигнати в страни с ниски разноски ".

В началото на месеца Съветът на Европейски Съюз даде зелена светлина за налагането на великански вносни мита за създадените в Китай електрически коли с спомагателни 35,5%. Причината е съмнението в нелоялна конкуренция поради държавните дотации за локалните компании и достъпът им до запаси за акумулатори, което снижава цените на колите.

- дружно с Италия, Франция, Полша, Нидерландия, Ирландия, Дания, и Прибалтийските републики.

Някои компании като китайската BYD към този момент анонсираха, че са подготвени да отворят свои индустриални бази в Европейски Съюз, с цел да избегнат спомагателните такси.

Директорът на Stellantis не изключва това да докара до закриване на настоящи фабрики на европейски марки.

" Ако китайците завземат 10% пазарен дял в Европа в края на офанзивата им, това значи, че ще продават 1,5 милиона коли. Това съставлява производството на седем заводи за сглобяване. При това състояние европейските производители ще би трябвало или да затворят, или да ги трансферират на китайските ", споделя Карлос Таварес.

Stellantis упорстват и за отсрочване на стягането на европейските стандарти за нездравословни излъчвания - тематика, която преди дни провокира 3-часов спор в Европейския парламент поради опасенията от съществени санкции на производителите след 2025 година

Самата група Stellantis се сблъсква с огромни компликации с продажбите си в Съединени американски щати, където работи подразделението им Chrysler. Слабите продажби и спадът на цената на акциите доведоха до решение за промяна на мениджмънта. Карлос Таварес ще се отдръпна при започване на 2026 година, когато завършва мандатът му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР