Въвеждането на таван на цените е стара практика от времето

...
Въвеждането на таван на цените е стара практика от времето
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Таван на цените е стара практика от социализма

Въвеждането на таван на цените е остаряла процедура от времето на социализма. Това сподели в ефира на „ Твоят ден” по NOVANEWS икономистът Евгений Кънев по отношение на предлагането на Българска социалистическа партия.

„ Когато има интервали на непредизивикана инфлация с тази мярка се правеха опити да се рамкира методът, по който тя би се отразила на популацията, поставяйки таван. Другото име на тавана е недостиг. Когато се пречи на пазара да ценообразува вярно, се стига до изгубването на артикули от пазара. Цените имат информативна функционалност да контролират търсенето и предлагането”, изясни той.

Според икономиста таван на цените може да докара до разгръщане на сивата стопанска система.

„ Винаги, когато се взимат краткотрайни ограничения, те рефлектират върху стопанската система и основават бомби със закъснител, които пък изискват незабавни ограничения по-късно. Временното усмиряване рефлектира върху бюджета с противоположна мощ и тежестта се носи от всички данъкоплатци”, сподели още той.

Кънев е на мнение, че вярната политика би била да бъдат обезщетени обществено слабите с ваучери да вземем за пример.

„ Ако се дават пари, няма гаранция дали те ще бъдат изхарчени за дефицитни артикули. Така още повече ще се налее бензин в огъня и ще се усили потреблението. Ограничаване на потреблението е това, което ще смъкне цените надолу. Най-бедните обаче не могат да си го разрешат, по тази причина би трябвало и да бъдат компенсирани”, сподели още той.

Въпреки, че политическите партии към момента не са намерили обединен метод за справяне с инфлацията Евгений Кънев е на мнение, че измежду някои от предложенията има и разновидности, които биха били работещи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР