Въвеждането на т. нар. "черни кутии" в автомобилите ще повлияе

...
Въвеждането на т. нар. "черни кутии" в автомобилите ще повлияе
Коментари Харесай

Ще плащаме ли по-скъпи застраховки заради черните кутии в автомобилите?

Въвеждането на така наречен "черни кутии " в колите ще повлияе и на застраховките на водачите. Това предвижда Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи пред Българското национално радио.

От тази седмица „ черните кутии “ са наложителни за всички нови модели коли в Европейския съюз. Устройствата записват всичко, което се случва по време на придвижване, което е изключително значимо при следствие на злополука. Те са свързани с въздушните възглавници и записват данни за скоростта, спирачния път, местоположението на автомобила и работата на електронните асистенти.

Според Велев, те ще работят дисциплиниращо за рисковите водачи и ще насърчават съзнателните.

"Ако тези устройства станат всеобщи, няма по какъв начин данните, които демонстрират, да не бъдат регистрирани, в това число и в застрахователната награда. 60% от водачите в България не вършат нарушавания. Такива устройства за тези водачи ще доведат до понижаване на застрахователната награда. Отчита се подобен дисциплиниращ резултат ", разяснява Велев.

Тъй като по-новите модели към този момент има такива "черни кутии ", практиката към този момент е посочила, че от тях има изгода.

Засега застрахователите не възнамеряват да задължават водачите на старите коли да си поставят "черни кутии ", изяснява Константин Велев.

"В България някои от фирмите обсъждаха подобен вид, само че никоя не стигна до там да задължава клиентите си да инсталират такива устройства ", споделя той.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи счита, че поради европейския правилник ще е нужна и смяна в българското законодателство

"Би трябвало това нещо първо да се уреди от позиция на наказателния развой, тъй като, в случай че реферираме към случая с тежката злополука в София на 5 юли, тези данни са нужни на първо място на проверяващите органи, а чак по-късно и на застрахователите. Но в наказателния и в гражданския развой би трябвало да бъде уредено потреблението на тези данни като доказателствено средство ", изяснява Велев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР