Въвеждането на платено преминаване по магистралите за тежки камиони, което

...
Въвеждането на платено преминаване по магистралите за тежки камиони, което
Коментари Харесай

След среща на Борисов с превозвачите въвеждането на тол системата се отлага

Въвеждането на платено прекосяване по автомагистралите за тежки камиони, което трябваше да стане на 16 август, се отсрочва. Това е резултатът от днешна среща при премиера Бойко Борисов на представители на транспортния отрасъл с присъединяване на министрите на районното развиване Петя Аврамова и на финансите Владислав Горанов.

Преди ден организация Пътна инфраструктура заяви, че стартира проби на системата, които да продължат до 16 август, когато тя трябваше да проработи дейно. На днешната среща обаче е решено от 16 август тестванията да продължат за три месеца, т.е. до 16 ноември и едвам тогава на база на събраната информация да стартира действителното таксуване. Това заяви след срещата министърът на районното развиване Петя Аврамова, представена от Българска телеграфна агенция.

Все отново Аврамова позволи тестовият интервал да завърши и по-рано. Докато траят тестванията, превозвачите ще продължат да употребяват винетки.

Искането на сектора, с което се съобразихме и съгласихме, е от 16 август да създадем проби в действително време с инсталирани бордови устройства на техни камиони без възнаграждение на съответна тол-тарифа, сподели министърът и добави, че поради отлагането ще не наложат и нормативни промени.

През трите месеца от август до ноември ще се наблюдават действително изминатите километри, вътрешният тежкотоварен трафик, директният трафик. На базата на тези данни ще бъде избран и окончателният размер на таксите - на колите от 3.5 до 12 тона,на тези над 12 тона и на рейсовете. Министърът сподели, че са готови няколко разновидността, които подлежат на договаряния с превозвачите.

От на следващия ден на работни срещи ще се дискутира и по обсега на пътната мрежа с платени тол такси. Министър Аврамова осведоми, че след края на месеца ще свика съвещание на Обществения съвещателен съвет по въпросите на тола, на който ще бъдат показани новите оферти за разновидности за тол-тарифите и за обсега на системата в страната. Министърът напомни, че работна група е направила карта, в която пътища в неприятно положение са планувани да бъдат с нулева тол-такса.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, сподели, че участниците в срещата са били единни в нуждата от въвеждането на тол-системата като най-справедлив метод за прилагане на пътищата, и акцентира, че всички желаят да се возят по по-добри пътища.

Министърът Аврамова подсети, че приходите от винетки са към 370 млн. лв., а от централния бюджет се дават други към 200 млн. лв., които са незадоволителни за ремонт и строителството на пътища, като дефицитът на средства за тази цел е към 600 млн. лв.. Това беше и главният мотив за въвеждането на тол таксата. Според отчет на Световната банка приходите за българската страна от въвеждането на тол-такси биха били не по-малко от 1 милиарда лева на година. Сега камион може да премине през България с еднодневна винетка на цена от 10 евро, а в прилежащи страни и в страни от Западна Европа цените са сред 8 и 10 пъти по-високи.

Втори снабдител на винетки влиза на пазара

Агенция пътна инфраструктура заяви през вчерашния ден, че е подписала контракт с второ сдружение, което да доставя електронни винетки. Досега снабдител беше " Интелигентни трафик системи " посредством уеб страницата vinetki.bg. Занапред сдружението " Телетол ", записано през март тази година, също ще може да дава услугата, заяви " Капитал ".
Акциите в " Телетол " са разграничени сред " Нованор " и " Инфосистемс интернешънъл ". В първата компания главен дял има шефът на " Телетол " Мартин Димитров, а дребен дял има " Интелинор " с трима съдружници – Лиляна Деянова, Мариета Бенчева и още веднъж Димитров. Управител е Лиляна Деянова, позната и като певицата Лилана.Дружеството участваше в търга за тол-системата с БТК и Icom, само че беше отстранено. Фирмата е работила по планове на пътната организация като Lima, приложението за информация за трафика. Сред техните артикули е Civi: мобилно приложение, което играе ролята на медиатор сред жителите и институциите. През 2018 година компанията получи финансиране в размер на 10 млн. $ от американски капиталови фондове.
Вторият акционер е благосъстоятелност на " Информикс груп ", като се съставлява от Калоян Крумов. Мажоритарен притежател е Милена Крумова, евентуално негова сестра, а дребен дял има Павел Гечев. Преди това е принадлежала на кипърската " МГ Октагон инвестмънтс ". Разследване на " Капитал " от 2015 година сподели, че " Инфосистемс " печели поръчки за 8.5 млн. лева " от Центъра за градска подвижност за малко повече от година и реализира самобитен монопол над софтуерните потребности на сдружението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР