Въвеждането на нови технологии означава и посрещане на нови рискове(снимка:

...
Коментари Харесай

Microsoft предупреди за рисковете в метавселената


Въвеждането на нови технологии значи и посрещане на нови опасности
(снимка: CC0 Public Domain)

Чарли Бел, новият началник на киберсигурността в Microsoft, прикани допустимо най-скоро да стартира образуването на системи за отбрана на метавселената от хакери и нарушители. По неговите думи, въвеждането на нови технологии преди всичко значи посрещане на нови опасности.
още по темата
Предполага се, че в обвързваните виртуални светове на метавселената хората ще могат да живеят, работят и играят. В същото време виртуалните светове ще се трансфорат в сериозен тест за експертите, занимаващи се с киберсигурност, отбелязва Блумбърг.

Така да вземем за пример, нападателите ще могат да основават аватари, които копират „ второто аз ” на положителни другари на потребителя. Това ще бъде доста по-опасно от обичайните фишинг схеми. Естеството на метавселената, с по-малко концентрация и надзор на потребителите, ще бъде проблем за тези, които имат задължението да пазят своите клиенти.

Според Бел, даже фишингът в метавселената няма да бъде като „ класическите ” банкови подправени имейли. Вместо това, потребителят може да срещне благонадежден аватар на служител във виртуална банкова зала, който желае персонална информация. Или подправен потребителски управител може да го предложения във подправена конферентна зала, с цел да обсъдят избрани въпроси.

Операторите на метапространството, в това число Microsoft и Meta, ще би трябвало да основават нови артикули с интегрирани защитни механизми през цялото време – преди да стартират да пораждат проблеми с хакери и други натрапници. Компаниите би трябвало да работят дружно върху обща система за идентификация, която потребителите могат да употребяват в разнообразни метавселени, както и други принадлежности за сигурност, упорства Чарли Бел.

Експертът счита, че възможен несполучлив опит за създаване на общи съществени правила за сигурност ще ограничи напредъка на технологии, които биха могли да покачат равнището на взаимоотношение и развиването на бизнес процесите по целия свят. Gartner предвижда, че до 2026 година четвърт от популацията на света ще прекарва най-малко един час дневно в метавселената.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР