Въвеждането на еврото е нещо, което трябва да се случи.

...
Въвеждането на еврото е нещо, което трябва да се случи.
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Никой не може да ни вкара насила в еврозоната – трябва да изпълним правилата

„ Въвеждането на еврото е нещо, което би трябвало да се случи. Имаше доста спекулации – споделяха „ някой ще ни вкара в еврозоната принудително “. Напротив, това е клуб на развитите страни, ядрото на европейската икономическа интеграция и там ще влезем тогава, когато сме изпълнили разпоредбите на този клуб. “

Това сподели за Euronews Bulgaria Атанас Пеканов, длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства.

 
Нашата убеденост е, че на 1 януари 2025 година България може да стане член на еврозоната. Но би трябвало да използваме това време освен да обърнем негатива в позитив. Забавянето да се употребява, с цел да се изясни на жителите – доста от тях имат терзания – какво ще се случи при влизането в еврозоната, какви ще са следствията, позитивите, рисковете, и по какъв начин институциите ще ги адресират.
„ Ние направихме значимите закони, един от тях ще бъде показан в идващите седмици – Законът за еврото, който контролира по какъв начин се случва влизането в еврозоната, по какъв начин хората ще бъдат предпазени против спекулации и всички тези процеси “, уточни Пеканов.

„ С влизането си в еврозоната България няма да загуби, а ще завоюва суверенитет. Защото сега единствено ползва решенията за паричната политика. България преди 25 години взе напълно осъзнато решение да вкара валутен ръб. Това донесе повече доверие в страната ни и непоклатимост, само че ни лиши от самостоятелната парична политика “, напомни вицепремиерът.

„ В момента реплицираме решенията, които се вземат във Франкфурт. След влизане в еврозоната ние ще бъдем на масата – там, където се взимат решенията “, изясни той.

 
9 май е празник не на европейските институции, а на всички европейски жители. На обединена Европа, която гледа към това какво може да прави дружно по-добре, с цел да бъдем по-силни като всички страни членки.
България продължава пътя си на по-тясна европейска интеграция и в границите на служебния кабинет през последните месеци, уверен е вицепремиерът.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР