Въвеждането на електронни винетки от следващата година ще спести разходите

...
Въвеждането на електронни винетки от следващата година ще спести разходите
Коментари Харесай

Въвеждането на електронни винетки ще спести 5 млн. лева на данъкоплатеца


Въвеждането на електронни винетки от идната година ще спести разноските на страната за печатане, предпазване и разпространяване на хартиените стикери. Разходите са сред 4 и 5 милиона лв. и могат да бъдат калкулирани в една по-ниска цена на винетките, разгласи във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

От думите му обаче стана ясно, че понижение в цената на пътната такса надали ще има. "97 лв. не е запас, който би трябвало да коментираме”, съобщи министърът, визирайки цената на годишната винетка за лека кола, предава "Дарик ". Според Нанков огромното облекчение за водачите ще бъде по-добрите пътища, което ще се случи след въвеждане на тол таксите.

Задействането на тол системата ще се случи през март-април идната година. Само за първата година системата се чака да донесе доходи в размер на към един милиард лв.. Така ще бъде решен казусът с хроничния дефицит на финансови средства в пътния бранш, означи районният министър.

Тол системата ще включва към 16 000 км. или две трети от републиканската пътна мрежа. Тол такса ще има единствено за пътните прави, които са в положително положение. В момента се работи по тарифирането, като за автомагистралите ще има по-висока такса.

Създават се двата центъра, от които ще се ръководи трафика. Започва доставянето на 500 устройства, които ще издават билетните карти и електронните винетки. Ще бъдат доставени и 100 кантара, които ще мерят в придвижване тежестта на тежкотоварните коли. Всички уреди би трябвало да бъдат внедрени до края на годината.

"Всеки ден закъснение във въвеждането на тол системата икономисва на страната доходи от милион и половина лв. ", посочи Николай Нанков.

Поне 3-4 пъти ще се рехабилитират пътища със спестените пари за снегопочистване тази зима. Вчера завърши зимното поддържане, като подготвеност ще има единствено за разчистване на високопланинските пътища, сподели още районният министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР