Въвеждане на лустрация на две скорости- недопускане на лица с

...
Въвеждане на лустрация на две скорости- недопускане на лица с
Коментари Харесай

Лустрация на две скорости обсъжда "Демократична България"

Въвеждане на лустрация на две скорости- недопускане на лица с минало в Българска комунистическа партия и репресивните служби и на такива, които не могат да преминат инспекции за преданост и интегритет, да заемат обществени длъжности. Около тази концепция се сплотиха участници в кръгла маса: " Лустрация. Декомунизация. Памет. Незавършената промяна " проведена от " Демократична България ".

" През годините се направи опит виновността на комунистическата номенклатура да се трансферира единствено върху репресивният и режим. Тези, които са взимали решенията, от самото начало останаха почтени ", сподели водачът на ДБС Атанас Атанасов. Владислав Панев, водач на " Зелените " сподели, че всичките мръсни покупко-продажби със зависимости на ченгета във властта стават на мрачно ". Според него има скрита власт, която е узурпирала цели браншове на стопанската система и не разрешава развиването на бизнесмени. " Лустрацията е просрочен развой, само че той би трябвало да се случи ", сподели Панев.

Лидерът на " Да, България " Христо Иванов описа, че през днешния ден е гостувал на Николай Колев- Босия, който е във гладна стачка от 13 юни. " Опитах се да го убедя, че има друго способи да се реализира, това, което желае " сподели Иванов. Той си дал сметка, че е невероятно това да стане с законни принадлежности, защото страната е докарана до честен фалит, а " всички принадлежности на демократично легитимиране са запушени, затворени, задушени ".

Любомир Авджийски цитира Резолюция 1096 от 1996 година на Съвета на Европа " за ограниченията за разрушение наследството на някогашните комунистически тоталитарни системи " и направи извода, че за разлика от останалите източноевропейски страни в България се е случила замяна, тъй като в документа всички страни от Съвета на Европа одобряват, че лустрацията би трябвало да бъде осъществена.

Според преподавателят по право доктор Атанас Славов първата мярка, която би трябвало да се вземе е да се промени Конституцията, тъй като всички опити за въвеждане на форми на лустрация в разнообразни закони падат в Конституционния съд, като рухването на отминалостта на закононарушенията на комунизма. Славов даде образец, че в Румъния сега има процеси против надзиратели от времето на комунистическия режим, а в самата Германия действителните следствия против закононарушенията на нацизма са почнали през 60-те години.

Методий Андреев добави, че в същата резолюция е записано, че един от рисковете от неизвършването на лустрацията е да пристигна олигархията, което към този момент се е случило.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР