Въвеждане на две тарифи за ток, парно и вода -

...
Въвеждане на две тарифи за ток, парно и вода -
Коментари Харесай

Проектопрограмата Василев: Две тарифи за парно, ток и вода

Въвеждане на две цени за ток, парно и вода - по-евтина базова и по-скъпа за по-разточителните консуматори, планува черновата на проектопрограмата на кабинета " Василев ", разпратена на медиите.

Очаква се окончателният текст на документа, за който се търси поддръжка от Българска социалистическа партия, " Демократична България " и самостоятелни депутати, да бъде показан по-късно денем. От двете обединения към този момент оповестиха, че имат някои забележки по текстовете, само че те не са " фундаментални ". От " Демократична България " не конкретизираха какви корекции биха създали, до момента в който от левицата обвяиха, че ще упорстват за повече обществени ограничения.

Програмата е учредена върху промени в над 40 закона, които да бъдат признати до януари 2023 година Ако " Продължаваме промяната " успее да обезпечи болшинство за тези проекти, вицепремиерът в оставка Асен Василев, посочен от партията си за идващ министър председател, ще показа в петък на президента плана си за държавно управление.

Проектопрограмата в обществената сфера включва нарастване на вдовишките добавки и на тези за пенсионирани учители, безвъзмездни учебници до 12 клас в това число, повишение на стипендиите за висше обучение за възпитаници и студенти с невисок социално-икономически статус или високи достижения, както и приемане на формула за автоматизирано установяване на размера на минималната работна заплата за страната и оптималния застрахователен приход.

В енергетиката се планува ускорение на построяването на нови нуклеарни мощности и прекосяване на АЕЦ " Козлодуй " на различно нуклеарно гориво, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, в това число посредством диверсификация и подписването на дълготрайни контракти за доставка.

В инфраструктурата е записано дотъкмяване на автомагистрала " Струма " посредством най-хубаво решение без загуба на европейски средства, сключване на съглашение с Румъния за проектирането и построяването на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала " Хемус " и продължението на " Черно море ". Предлага се и въвеждане на немските условия за пътно строителство, в това число стандартите за настоящ ремонт и поддръжка.

Друга нова концепция е и основаването на виртуален консулски отдел, предоставящ онлайн услуги за всички българи в чужбина.

В обособен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 година Ще бъде направен разбор на следствията от въвеждането на еврото, който да е основа на огромна разяснителна акция. Приоритет ще бъде и работата по присъединението на България към Шенгенското пространство.

Предлага се изваждане на финансовото разузнаване от ДАНС и прехвърлянето му назад към Министерството на финансите. Замисълът е дирекцията да се ангажира с битката против изпирането на пари, добити от противозаконна активност.

В бранш правораздаване е записано, че би трябвало да се организира избор на нови членове на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет, чиито мандати са изтекли или следва да изтекат през 2022 година Предлага се и въвеждането на обединен държавен изпит за придобиване на юридическа подготовка, както и понижаване на нотариалните такси.

За опазването на здравето е планувано до края на годината да се вкара в употреба първата въздушна кола за спешна помощ да се утвърди финалния проект на националната детска болница, както и да се извърши смяна в софтуера на електронните предписания, които да включват най-евтиния генеричен сурогат и неговата цена.

В частта, обвързвана с културните политики, ръководещите оферират с бюджета за идната година да се вкара фонд за радио и телевизия. Предлага се и създаване на промени в Закона за електронни медии, тъй че в обсега на закона да бъдат включени и онлайн медиите и обществените мрежи, както и да има лична солидарна отговорност на създателите и издателите за наличието, блокиране на медии при липса на правилни данни в Публичния указател на медиите, издание на месечни доклади.

За бранш земеделие е планувано да се усили потенциала на лабораторните комплекси за фитосанитарен надзор, а в региона на политиките за околната среда - да се удвоят санкциите към нарушителите и виновните лица за надзор над противозаконните сметища.

Сред хоризонталните ограничения е маркирано приемането на нови устройствени правилници за всички първостепенни разпоредители с бюджета, със редуциране на щата от най-малко 5%.

Източник: Дневник
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР