Въвеждане на динамичен ценови таван за тока и газа и

...
Въвеждане на динамичен ценови таван за тока и газа и
Коментари Харесай

ЕС договори динамичен ценови таван на тока и газа

Въвеждане на динамичен ценови таван за тока и газа и започване на взаимни покупки на газ.

За това съумяха да се спогодят министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз. Това стана на Съвет „ Енергетика “ в Люксембург.

Всичко това, както и останалата част на енергийния пакет, който Европейската комисия предложи преди седмица, останаха да бъдат решени в края на ноември. Тогава в Брюксел ще се състои четвъртият подред ексклузивен Съвет „ Енергетика “, призован от чешкото председателство на Европейски Съюз. За него съобщи чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела.

Динамичният ценови таван има за цел да ограничи скока на цените при пораждане на суматоха на пазара.

Страните от Европейски Съюз би трябвало да стартират взаимни покупки на газ от надеждни сътрудници по целия свят незабавно след края на настъпващия отоплителен сезон, т. е. напролет на 2023 година

Същевременно ще продължат договарянията с надеждните сътрудници. След два дни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще бъде на посещаване в Норвегия за „ енергиен разговор на високо ниво “.

До 31 март 2023 година Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER) би трябвало да създаде нов газов показател, който да отразява сегашната ситуация на пазара. 

Обсъден бе и таван на цените на газа и механизмът за промяна на хъба TTF. По въпроса за механизма обособените страни имат друго мнение, посочи Сикела. Главният въпрос е по какъв начин да бъде обезпечено, че таванът ще разреши на пазара да продължи закупуването на нужните количества газ.

Министрите поддържаха и ограниченията за взаимност, които ще разрешат на страните да получават газ даже да нямат подписани двустранни съглашения с други членки.

Няколко страни чакат ограничения, които да оказват помощ на тяхната промишленост. 

„ Трябва да подсигуряваме идентични условия на вътрешния пазар. За това би трябвало да разтеглим и удължим краткотрайната спешна рамка за държавна помощ до края на 2023 година “, сподели Йозеф Сикела.

Очаква се това да бъде оповестено от Европейска комисия на следващия ден, след съвещанието на Колегиума на комисарите в Брюксел.

Европейски Съюз би трябвало незабавно да помогне за възобновяване на унищожената от съветските въздушни удари енергийна инфраструктура в Украйна, съобщи най-после Кадри Симсон. От дарения към този момент са събрани 20,5 милиона евро, само че има потребност от повече средства. Украйна е изгубила до момента 30 на 100 от своята енергийна инфраструктура. Това заплашва и прилежаща Молдова.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР