Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и

...
Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и
Коментари Харесай

Разделят паралелките в училищата, слагат пречистватели в стаите

Въвежда се правилото на невзаимодействие сред паралелките в учебните заведения и групите в детските градини при започване на новата образователна година в границите на пандемията от ковид. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се лимитират физическите контакти на децата отвън паралелката или групата. Освен това ще има наложителни и пожелателни ограничения за сигурност, като наложително ще се носят защитни маски, само че не в класните стаи, а в общите пространства.

Новините заяви за Българска национална телевизия просветителният министър Красимир Вълчев.

По отношение на оборудването за поддържане на здравословна среда министър Вълчев сподели, че на по-късен стадий евентуално ще бъдат закупени и пречистватели за въздуха в учебните заведения.

Ще остане опцията за онлайн образование, защото евентуално ще се постанова превключване на системата от образование в присъствена в образование в електронна среда, изключително при положение на поява на сезонни вируси.

Що се отнася до нужните проучвания за постъпване в детска градина, министърът изясни, че ще се мисли за по-благоприятен режим, с цел да няма скупчване на хора пред лекарските кабинети. Вероятно ще бъде продължен срокът за подаване на бележките за детските градини.

Матурите към този момент остават каквито са, само че заради автономията на висшите учебни заведения, те имат правото да преценят дали да употребяват резултатите от зрелостните изпити при бала за кандидатстване. Остава опцията висшите учебни заведения да вземат решение дали да имат лични кандидат-студентски изпити, както и да се поставят спомагателни кандидат-студентски изпити. Ще бъде преразгледано и заплащането на лекторите въз основата на нови правила.

" Наредбата, която ще утвърдя евентуално вдругиден... планува възнагражденията на лекторите да зависят от осъществяването на избрани цели и задания, които са значими за развиването на висшето учебно заведение и на обществото, да вземем за пример какъв брой са трансформирали и актуализирали образователните стратегии, какъв брой са стегнали условията към студентите, каква политика за поощряване на научните проучвания имат, за развиване на млади преподаватели... ", изясни министърът на образованието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР