въвежда нови регулации за използването на имитиращи продукти в заведенията

...
въвежда нови регулации за използването на имитиращи продукти в заведенията
Коментари Харесай

Как новите изисквания ще повлияят на цените на шопската салата?

вкарва нови регулации за потреблението на имитиращи артикули в заведенията за публично хранене. Според новите условия, в заведенията за хранене ще бъде наложително да се показва дали употребяваното сирене е имитиращо . Това е забележителна смяна, защото сега етикетите на продуктите в магазините са наложителни, само че заведенията за хранене не са длъжни да осведомят клиентите за типа на употребяваните съставки.

Каква е разликата в цените сред същинското сирене и неговите фалшификати? Средната цена на имитиращото сирене е към 5 лв. за кг , до момента в който действителното сирене може да коства сред 15 и 20 лв. за кг, което е 3-4 пъти по-висока цена. Тази разлика в цената би могла да повлияе на цената на шопската салата в заведенията за хранене , които употребяват имитиращи артикули.

При калкулации на разноските за една порция шопска салата, формирана от домати /150 гр/, краставици /150 гр/, сирене /50 гр/, лук /25 гр/, чушки /50 гр/ и олио /5 мл/, разликата в цената става изключително забележима. Средните цени на доматите и краставиците са към 4 лв. на кг , което значи, че 150 грама от тях ще костват към 0,70 лв.. Лукът коства 1,49 лв. за кг, а 25 грама са към 0,05 лв.. Чушките са към 3 лв. за кг , или 0,20 лв. за 50 грама, а 5 мл олио костват към 0,02 лв..

Ако се употребява сирене, 50 грама костват към 1 лев , до момента в който 50 грама имитиращ артикул са единствено 0,25 лв.. Това допуска, че салатата в заведения за хранене, употребяващи имитиращи артикули, би трябвало да бъде доста по-евтина спрямо тези, които употребяват същинско сирене . Въпросът е дали това в действителност ще се отрази на цените и кой ще управлява спазването на новите условия.

В домашни условия, приготвянето на салата със сирене коства към 2 лв., до момента в който с имитиращ артикул разноските са към 1,25 лв..

През първите четири месеца на тази година у нас са създадени 4365 тона имитиращи млечни артикули с растителни масла , спрямо 3634 тона през същия интервал на миналата година. Въпреки обичайното произвеждане на млечни артикули в България, страната внася обилни количества сирена и извара от Германия, Полша, Нидерландия, Италия, Румъния и Белгия . През 2023 година вносът на млечни артикули и непреработено мляко е оказал напън върху локалното произвеждане, което понижава заради ниските изкупни цени, налагани от изкупвачите на мляко.

Как ще разпознаваме имитиращите млечни артикули?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР