Въведоха в експлоатация газовата връзка Гърция - България. Това стана

...
Въведоха в експлоатация газовата връзка Гърция - България. Това стана
Коментари Харесай

Въведоха в експлоатация газовата връзка Гърция - България

Въведоха в употреба газовата връзка Гърция - България. Това стана на публична гала през днешния ден в НДК в София. Домакин на събитието беше президентът Румен Радев. В церемонията участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на публично посещаване у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, министър председателите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният министър председател Гълъб Донев, изпълнителните шефове на плановата компания ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 

Междусистемната газова връзка Гърция-България е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейска комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. м годишно, а оптималният - до 5,5 милиарда куб. м годишно на идващ стадий. Страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на един милиарда куб. м природен газ годишно. Припомняме, че на 28 септември интерконекторът с Гърция получи Акт 16. 

" За мен е огромна чест да се обърна към вас на тази гала, отбелязваща формалното пускане на комерсиалните интервенции на интерконектора Гърция-България. Новата газова връзка има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности на домашно равнище, като също така, ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България. Това е от основно значение за енергийната сигурност на страната. Съществуването на този интерконектор прави нашата страна по-малко уязвима, като икономическите изгоди са много огромни ", съобщи служебният министър председател Гълъб Донев по време на формалната гала в НДК.

Той подчерта, че икономическите изгоди от интерконектора ще бъдат огромни, а самият план е доказателство за отговорността и солидарността сред Гърция и България. 

" Интерконекторът Гърция-България има капацитета да способства за обезпечаването на по този начин нужната сигурност от доставки на природен газ на рационални цени и за жителите на България и за нашите сътрудници и другари в Европа. Ние имаме вяра, че IGB ще играе своята роля в реализацията на главните цели на енергийната политика на Европейския съюз ", добави Гълъб Донев. 

" Първи октомври е значима дата за всички ни. Днес означаваме началото на комерсиалните действия в плана, който надвишава границите сред Гърция и България. Днес навлизаме в основен стадий в развиването на енергийната система в целия район и подхващаме огромна стъпка напред към по-силна, по-тясносвързана и самостоятелна Европа. Началото на комерсиалните действия и интервенции в интерконектора стартира едвам след сложните провокации, пред които бяхме изправени, дружно с политическата воля на държавните управления на Гърция и България, поддръжката и доверието на Европейската комисия, работата на хората в нашия енергиен бранш и заинтригуваните страни ", заяви Т еодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB, фирмата-оператор на интерконектора.

Тя изрече персоналната си признателност на президента Румен Радев поради неговата ангажираност за завършването на интерконектора преди началото на отоплителния сезон. 

От през днешния ден можем да потвърдим и подсигуряваме доставките природен газ освен за България и Гърция, само че и за целия район на Югоизточна Европа, добави Георгиева.

" Оперативната активност на интерконектора стартира през днешния ден с потенциал 3 милиарда куб. м. газ на година, което покрива съвсем цялото ползване на България. Стратегически видяно нашата работа не привършва тук. До 2024 година чакаме да бъдат основани компресорни станции в Комотини, което ще подкрепи опцията интерконекторът да се усили и потенциалът да бъде до 5 млрд. куб. м. годишно и това в тясно съдействие с терминала в Александруполис. Това ще нарежда България и Гърция на ново място в енергийната карта на района ", добави Теодора Георгиева. 

От през днешния ден стартира нова епоха за България и за Югоизточна Европа, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че Европейски Съюз поддържа този план през цялото време, и политически, и финансово с 250 млн. евро.

" България получаваше 80% от газа, който употребява, от Русия. Това беше преди Русия да реши да стартира война против Украйна и енергийна война против Европа. Този газопровод трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност на Европа. Този план значи независимост от зависимостта от съветския газ. Този интерконектор може да покрие цялото ползване на газ от България, което е страхотна вест в тези сложни времена ", уточни тя.

Благодарение на планове като този Европа ще разполага с задоволително газ за зимата, акцентира ръководителя на Европейска комисия. По думите ѝ Европа разполага с всичко належащо, с цел да се освободи от зависимостта си от Русия и това е въпрос на политическа воля.

" Намираме се на кръстопът. Енергийната рецесия е сериозна и изисква от Европа обединен отговор, който да разреши да се понижат енергийните разноски за фамилиите и бизнеса. Вече сме подхванали съществени стъпки в тази посока. ", предизвести тя.

" Интерконекторът сред България и Гърция ще извършва доста значима роля в обезпечаването на енергийна сигурност и диверсификация на доставките за Европа. През юли Азербайджан подписа меморандум за съдействие с Европейска комисия и до 2027 година въз основата на този документ считаме да удвоим доставките на природен газ за Европа ", съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

От години азерският газ е на пазара в Европа, а южният газов кулоар е един от най-големите инфраструктурни планове в района. Азербайджан е горделив, че инициира този кулоар и придвижва газ до потребителите по нов път и от нов източник. Досега единственият източник е от Каспийско море, само че има няколко други газови полета в Азербайджан, които скоро ще стартират да създават и ще допринесат за увеличението на количествата.

На базата на меморандума за сътрудичество с Европейска комисия, Азербайджан скоро ще доставя и електричество от възобновими източници за Европа, разгласи президентът. Той посочи, че капацитетът на Азербайджан за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. " Така че сега обсъждаме по какъв начин тъкмо да доставим това електричество до Европейския континент. 

" Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще раздерат хубавичко хватка от съветския газ върху района и дружно с останалите инфраструктурни планове, които текат, ще допринесат за развиването на газова мрежа, на която може да се разчита ", съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие. Тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа, означи Мицотакис. Той напомни, че Гърция е работила с предходните държавни управления на България, с цел да се стигне до прикючването на плана. 

Гърция играе все по-активна роля в районния енергиен хъб, който ще обслужва освен България, само че всички страни в района, добави Мицотакис. " Интерконекторът е проект, който свързва страни, които споделят идентични полезности като взаимност, районно съдействие. Това е съответен израз на нашата убеденост, че ще се оправяме с провокациите на бъдещето. Бях доста удовлетворен да чуя Урсула Фон дер Лайен, която акцентира какъв брой е значимо да имаме мощна европейска обща позиция, с цел да се противопоставим на шантажа на Русия, когато става въпрос за доставка на сила за Европа ", уточни гръцкият министър председател.  

" Изкуствените дефицити, които Русия сътвори, се отразиха освен на Европа, само че и на световния енергиен пазар. Това докара до високи цени на силата във всички страни на света, тъй че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично съдействие ще доведат до надеждни енергийни източници на рационални цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с сътрудниците си, да увеличим потенциала на нашето произвеждане, за си напишем домашното в Европа, с цел да имаме всички благоприятни условия да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки. Нашите съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани също разчитат на това ", заяви  министър-председателят на Румъния Николае Чука. 

Стартирането на интерконектора способства съществено за диверсификацията на доставките на природен газ и макар че сега можем да честваме триумфа на плана, би трябвало да останем реалисти. Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и направления би трябвало да се форсира, тъй като Европа би трябвало да се освободи от своята взаимозависимост от съветски горива, добави той.

По думите му, енергийната рецесия, която бе подсилена от войната в Украйна, усили нашата ангажираност към обезпечаването на резистентност на енергийните доставки, запазването на околната среда, когато създаваме нови решения. " Отделните старания не са задоволителни. Когато има рецесия, ние би трябвало да сме обединени и завършването на отвесния кулоар е част от тези решения. Така ще се улесни преносът на газ към Централна и Източна Европа и Западните Балкани ", сподели още Николае Чука.

Ние всички осъзнаваме, че вложенията в газ и свързаната инфраструктура са с дълготраен проект, защото ние ще имаме потребност от газ, с цел да изпълним прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, добави той. 

" Искам да поздравя нашите български и гръцки другари за сполучливото привършване на този интерконектор, тъй като първоначално никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже той ", съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич.

Проектът се оказва доста значим и за Сърбия, сподели той и означи, че към този момент е почнало построяването на интеконектора сред Сърбия и България. " След година се надявам да бъде завършен и от двете страни. Надявам се, че по това време през 2023 година в Сърбия ще се отпразнува сходна гала. 

" Новият интерконектор е идва в доста значим миг и за района, и за континента, тъй като ние би трябвало да посрещнем една сложна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова опция за диверсифициране на доставките на газ освен за Балканите, само че и за цяла Югоизточна Европа ", съобщи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

" Колкото сме по-свързани, толкоз по-гъвкави ще бъдем, колкото и сложни да са енергийните провокации. За да бъдем устойчиви, с цел да може нашите семейства и бизнеси да се възползват от тази опция, Северна Македония е подготвена да предприеме всички нужни стъпки в тази посока. За да се сложи всичко това в по-широка вероятност, дружно с районното съдействие, ние имаме потребност от по-широка европейска взаимност. Паневропейската взаимност в дейности може да облекчи евроскептицизма, който в последно време е заплаха. Очакваме по-малко говорене и повече действия. При сегашните условия най-лесният метод да облекчим стопанските системи си е Европейският съюз да ускори механизмите за нашата евроинтеграция с нужните принадлежности ", уточни Пендаровски. 

Ако нашето бъдеще е в европейската общественост, както ние доста постоянно твърдим, в този момент е моментът да не се концентрираме върху тесните национални ползи, а да гледаме какви взаимни старания може да поставим, с цел да се оправим с сложната обстановка, добави той. 

Интерконекторът сред България и Гърция не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливото ни съдействие и нашата съгласуваност, сподели президентът на България Румен Радев. 

" Отдавна чакахме този интерконектор. Не беше елементарно да го реализираме, няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с него, трябваше да преодолеем доста бюрократични спънки. Сега е моментът да изразя откровената си признателност към екипа на ICGB, компанията и подизпълнителите, българските и гръцките институции, към Европейска комисия за финансовата поддръжка ", добави Радев. 

Според него е значимо да осъзнаем какъв брой е значимо да повишим софтуерния потенциал на нашите страни. " Интерконекторът реализира това - българските и гръцките инженери го проектираха и построиха като ново потомство водопровод. Интерконекторът към този момент трансформира уверено енергийната карта на Европа, най-сетне имаме действителен газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е доста благонадежден сътрудник, той работеше още с президента Първанов преди 10 години. Това е опция освен за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и доста други страни от Централна и Югоизточна Европа.

" Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация. Затова интерконекторът не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливо съдействие и нашата съгласуваност, които способстват за устойчивото ни развиване, като осъществят взаимната европейска тактика за по-надежда, евтина и сигурна сила ", уточни Радев.

На базата на тази тактика България ще разраства потенциала на хранилището в Чирен, с цел да поддържа съседите си, сподели президентът на България. " Ще настояваме за обезпечаването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме съдействието си с Румъния ", добави той. 

" Трябва да преглеждаме нашия район доста по-широка вероятност. Войната в Украйна трансформира трагично световните вериги за доставки и единственият благонадежден път по земя от Азия и Африка към Европа е през Турция, България и Гърция, нагоре към Сърбия и Румъния. Трябва незабавно да увеличим и модернизираме нашите КПП-та, нашите пътища и жп линии. Да консолидираме нашите старания към кулоар номер 8, който свързва черно море с Адриатическо, както и транспортния кулоар Солун - Русе. Европа би трябвало да се концентрира върху планиране и създаване на нови тръбопроводи за петрол и газ, както и да се създаде цифрова инфраструктура ", сподели още Румен Радев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР