Въведеното у нас извънредно положение зарази епидемията от новия коронавирус

...
Въведеното у нас извънредно положение зарази епидемията от новия коронавирус
Коментари Харесай

Пазарът на имоти е в депресия, но строителството не е спряло

Въведеното у нас изключително състояние болести епидемията от новия ковид засегна всички браншове на стопанската система.

Как се отразяват изключителните ограничения на строителния отрасъл и продажбата на парцели - в изявление за Novini.bg разяснява специалистът Иван Горанов:

Как пандемията се отразява на строителството е много настоящ въпрос, защото това е секторът, който носи към 15% от брутния вътрешен артикул на нашата стопанска система, което е много сериозен дял. Разбира се, би трябвало да адмирираме дейностите на държавното управление, тъй като макар сериозната обстановка и избора, който би трябвало да създадат, те поеха риска и оставиха секторът да работи. Защото заетите в строителния отрасъл са към 200-250 000 души, които директно получават средства.Това са едни 500 000 семейства, защото браншът е обвързван с доста доставки и разнообразни други браншове.Това е е извънредно значимо да се регистрира като заслуга, тъй като, в случай че бяха спрели този бранш, щеше да има още по-голямо натоварване на обществената система, а и вероятността да не издържи този напън.



Как стоят нещата с продажбите?

Трябва да преглеждаме строителството от няколко аспекта, би трябвало да отделим чистото строителство от недвижимите парцели, които се продават. Когато става дума за инфраструктурни планове, това ще е нишата, която ще изведе по - бързо целия бранш от тази рецесия. Така най-бързо ще се задвижи колелото, защото целият бранш основава добавена стойност. При други сектори по-бавно се случват нещата.

Пазарът на недвижимите парцели е изпаднал в една меланхолия към този миг, защото ограниченията са рестриктивни и хората не могат да се движат, а жилище не се купува всеки ден. За тези два месеца може да се каже, че имотните покупко-продажби са замразени. Това заледяване ще докара и до понижаване и на главното перо в локалните налози и такси, тъй като тези покупко-продажби са мощно понижени, а всички знаем, че 3,5% от договорката влиза в локалните бюджети.

През последните две седмици има леко оживление на пазара, до момента в който първоначално нямаше никакво придвижване.

Национален статистически институт: Строителството, индустрията, търговията на дребно и услугите с фрапантен спад за април 2020

Банките ще продължат ли да кредитират по досегашния метод?

При срещите, които организирахме с комерсиалните банки те се държат извънредно обществено отговорно.Те също схващат, че би трябвало да запазят своите клиенти, само че имаме и централния банков орган.

Ще вкарат ли по-рестриктивни ограничения при предоставяне на заем?

Засега няма такива индикации. По-вероятно е да бъдат по-предпазливи в % на самоучастие, защото в този момент даваха заеми и до 100%. Това обаче към момента не е ясно, а и нямаме още доста пресни случаи, с цел да се вършат заключения.Трябва да изчакаме до септември, защото идва и летният сезон, който в никакъв случай не е бил доста деен за покупка на жилище.



Ще има ли нарастване на цените на парцелите?

2019 година беше година, в която имаше превес жилищното строителство. Мога да кажа, че това състояние ще отстрани спекулативния детайл в пазара на жилища и офиси. Тези, които са настроени за бързи облаги, ще бъдат наранени от създалото се състояние. Както знаем, в среда от пазарна стопанска система търсенето дефинира цената. Сега парцелите, които бяха надценени, ще се поправят. Някъде ще има корекции на цените, тъй като има повишаване на някой строителни материали и превоза, защото е усложнен. Все още е рано да се каже каква ще бъде корекцията на цените на парцелите едвам към септември, защото в този момент се разхлабват ограниченията. Имот не се купува всеки ден, не може по интернет, би трябвало да се види качеството на градежа, местоположението, както и заобикалящата среда. Това не може да се види на камерата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР