Въведената в Кипър нулева ставка ДДС за основни хранителни и

...
Въведената в Кипър нулева ставка ДДС за основни хранителни и
Коментари Харесай

Нулевата ДДС ставка запазила цените на 72% от храните в Кипър

Въведената в Кипър нулева ставка Данък добавена стойност за съществени хранителни и потребителски артикули е довела до запазването на цените на 72% от обхванатите продукти на равнищата от преди влизането в действие на мярката, задържайки по този метод инфлацията.

Това заяви Службата за отбрана на потребителите към комерсиалното министерство по резултатите от извършеното от нея изследване на пазара.

Потребителите икономисват до 7,80 евро при покупки на обща стойност към 95 евро след премахването на Данък добавена стойност за 11-те групи артикули, демонстрират инспекциите на държавния надзорен орган.

Мярката се ползва от 5 май предходната година, в началото за 7 групи продукти от първа нужда, като по-късно обсегът им бе уголемен.

Сега измежду стоките, които не се таксуват с Данък добавена стойност, са самун, прясно мляко, яйца, зеленчуци, месо.

В същото време месечното изследване на Службата за отбрана на потребителите регистрира покачване на цените през януари по отношение на декември в 31 от следените 45 категории съществени артикули.

Значително нарастват олиото - с близо 17%, и брашното - с 11%. Най-много поевтиняват зеленчуците - с над 24%, и захарта - с 12%.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР