Във взривения завод в Горни Лом все още се съхраняват

...
Във взривения завод в Горни Лом все още се съхраняват
Коментари Харесай

В Горни Лом още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества

Във взривения цех в Горни Лом все още се съхраняват по рисков метод доста взривни субстанции , оповестяват от прокуратурата. Данните са от сигнал до Сотир Цацаров от кмета и от ръководителя на Общинския съвет в Чупрене . Те настояват, че не са взети ограничения по безвредно запазване на доста количество взривни субстанции.
 

Взривните субстанции се намират в хранилища на завода " Миджур " . В сигнала е посочено, че и все още към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията. Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи , при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.
 
Прокуратурата е изпратила оферти до министъра на вътрешните работи, регионалния шеф на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на незабавни ограничения.
 


Собствеността на терена и постройките на завода принадлежи на " Миджур манеджмънт кънстракшън " ЕООД , от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните субстанции, средствата за взривяване и взривни произведения е " Видекс " АД - виновен за съхранението и сигурността им.
 
След инспекция е открито нарушаване на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения от " Видекс ". Няма контракт за въоръжена защита за пет склада, в които се намират изброените субстанции. Освен това няма и документи, съгласно който " Видекс " би трябвало да разполага със лични или наети складови пространства.-->

В завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията. Според прокуратурата казусът е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от способените органи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР