Във вторник Южна Африка призова Международния съд (МС) да издаде

...
Във вторник Южна Африка призова Международния съд (МС) да издаде
Коментари Харесай

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Във вторник Южна Африка прикани Международния съд (МС) да издаде необвързващо правно мнение , че израелската окупация на палестински територии е противозаконна, с аргумента, че това ще помогне на напъните за реализиране на съглашение, предава " Ройтерс ".

Представители на Южна Африка откриха втория ден от чуванията в Министерски съвет, прочут още като Световния съд, в Хага. Изслушването следва искане от Общото заседание на Организация на обединените нации за консултативно или необвързващо мнение по отношение на окупацията през 2022 г . Повече от 50 страни ще показват причини до 26 февруари.

В понеделник палестински представители желаеха от най-висшия съд на, като също по този начин споделиха, че консултативното мнение на съда може да способства за решение за две страни и дълготраен мир.

Израел не участва на чуванията, само че изпрати документално изказване , в което се споделя, че едно консултативно мнение би било нездравословно за постигането на съглашение с палестинците посредством договаряния.

" Ясна правна характерност на естеството на режима на Израел над палестинския народ може единствено да помогне за поправяне на продължаващото закъснение и реализиране на заслужено споразумяване ", сподели пред съдиите Вусимузи Мадонсела, посланикът на Южна Африка в Нидерландия.

Последният, поощрен от, усложни към този момент надълбоко вкоренените недоволства в Близкия изток и навреди на напъните за намиране на път към мир.

Съставът от 15 съдии на Министерски съвет беше помолен да преразгледа израелската " о купация, заселване и анексиране ... в това число ограничения, ориентирани към смяна на демографския състав, темперамент и статут на Свещения град Йерусалим, както и от приемането от него на обвързвано дискриминационно законодателство и ограничения. "

Очаква се на съдиите да отнеме почти шест месеца , с цел да издадат мнение по настояването, което също ги моли да прегледат правния статут на окупацията и последствията от нея.
 Съединени американски щати внасят в Организация на обединените нации резолюция за краткотрайно помирение в Газа
Съединени американски щати внасят в Организация на обединените нации резолюция за краткотрайно помирение в Газа

Не е ясно по кое време и дали проекторезолюцията ще бъде подложена на гласоподаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР