Във вторник се очаква Европейският съюз да разкрие пакет от

...
Във вторник се очаква Европейският съюз да разкрие пакет от
Коментари Харесай

ЕК отделя 50 млрд. евро за Украйна

Във вторник се чака Европейският съюз да разкрие пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро (55 милиарда долара), оповестиха източници на " Ройтерс " преди формалното известие.

Цифрата - която трябва да бъде оповестена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - идва след обзор на бюджета на блока за 2021-27 година и преди интернационална конференция в Лондон в сряда и четвъртък за набиране на средства за възобновяване на Украйна от войната с Русия.

Един от източниците, почитан чиновник на Европейски Съюз, поискал да остане неизвестен, сподели, че общата сума включва 33 милиарда евро макрофинансова помощ, която цели да помогне за попълването на държавната хазна на Киев, до момента в който той отвръща на удара против Русия. За 2023 г. ЕС предложи 18 милиарда такава поддръжка на Киев.

Преди договарянията в Лондон почитан украински чиновник сподели, че Киев търси до 40 милиарда $ за първата част от " Зеления проект Маршал "  за възобновяване на стопанската система си от войната.

Световната банка пресмята, че реконструкцията на Украйна ще коства повече от 400 милиарда $, три пъти повече от брутния вътрешен артикул на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР