Във вторник Китай изпрати първия си граждански астронавт в орбита,

...
Във вторник Китай изпрати първия си граждански астронавт в орбита,
Коментари Харесай

Китай изпрати първия граждански астронавт в космоса с изстрелването на Shenzhou-16

Във вторник Китай изпрати първия си цивилен астронавт в орбита, като изстреля задачата " Шънчжоу-16 " към своята галактическа станция за второто завъртане на екипажа в орбита, отбелязвайки още една стъпка напред в амбициозната галактическа стратегия на страната, съобщи CNN.

Тримата астронавти на " Шънчжоу-16 " излетяха от Центъра за изстрелване на спътници " Джукуан " в пустинята на китайската провинция Гансу в 9:31 ч. във вторник сутринта, като се насочиха към галактическата станция " Тянгун " в орбита към Земята.

Екипажът - Дзин Хайпенг, Джу Янчжу и Гуи Хайчао - ще смени астронавтите от " Шънчжоу-15 ", които от ноември са в чужбина на преди малко приключената китайска галактическа станция " Тянгун ", с цел да стартира своя петмесечен престой на борда на станцията.

Това е петата пилотирана задача на Китай до галактическата станция от 2021 година насам.

Екипажът на Шънчжоу-15 на борда на станцията беше сниман да следи изстрелването на заместващия ги екипаж посредством директно предаване. Очакваше се двата екипажа да се срещнат на станцията към 6,5 часа време след изстрелването, оповестиха държавните медии.

Сред екипажа на Шънчжоу-16 Гуи, професор в влиятелния китайски университет по аеронавтика Бейхан, който е провел постдокторантурата си в Канада, е първият китайски жител, който ще взе участие в галактически полет. Всички останали астронавти са били членове на Китайската народноосвободителна войска.

Гуи ще ръководи потребните товари за галактически опити, а Дзин и Джу ще ръководят галактическия транспортен съд и ще организират механически проби, заяви Китайската организация за пилотирани галактически полети (CMSA) на конференция в понеделник, на която показа екипажа.
 width=
Китайските астронавти за задачата " Шънчжоу-16 ", отляво надясно, Гуи Хайчао, Дзин Хайпенг и Джу Янчжу махат, до момента в който идват за церемонията по изпращането им преди пилотираната галактическа задача в Центъра за изстрелване на спътници Джукуан в Северозападен Китай на 30 май 2023 година

Командирът на задачата Дзин е галактически деец, който е измежду първия екип от китайски астронавти през 1998 година и към този момент е извършил три пилотирани полета. Мисията е първият галактически полет за Джу и Гуи, родени през 1986 година

Изборът на Гуи за екипажа провокира огромен интерес в китайските онлайн медии освен поради позицията му на първия цивилен астронавт, само че и поради аксесоара, който носи на формалните фотоси и който нормално не се вижда при тези, които се насочат към космоса - очила.
 width=
Няколко медии в понеделник реагираха на онлайн полемиката за това по какъв начин човек без съвършено зрение може да бъде физически квалифициран за галактическа задача.

Държавният вестник " Чайна дейли " цитира някогашния астронавт Ян Ливей, който в този момент е почитан чиновник в китайската пилотирана галактическа стратегия, който изяснява, че защото разделянето на труда при задачите става все по-специализирано, има разнообразни критерии за другите членове на екипажа.

Няколко публикации също по този начин разказват строгото образование, на което Гуи е бил подложен преди задачата, в това число оцеляване в пустинята, проби за отнемане от сън, образование в центрофуга и подводни тренировки за оперативни умения.

Правилата на НАСА за нейните астронавти гласят, че " остротата на зрението далеко и наоколо би трябвало да може да се поправя до 20/20 на всяко око ". Но се прибавя: " Използването на очила е възможно. "

 На фотографията: Ракета " Лонг Марч 2F " с екипаж от китайски астронавти на борда на галактическия транспортен съд " Шънчжоу-16 " излетява от Центъра за изстрелване на спътници Джукуан в Северозападен Китай на 30 май 2023 година, Mark Schiefelbein/AP

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР