Във вторник Израел ще гласува на четвъртите си парламентарни избори

...
Във вторник Израел ще гласува на четвъртите си парламентарни избори
Коментари Харесай

Израел гласува на четвъртите парламентарни избори от 2 г. насам |

Във вторник Израел ще гласоподава на четвъртите си парламентарни избори единствено за две години. За следващ път конкуренцията се свежда до референдум за премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Асошиейтед прес.

Нетаняху, който е министър-председател през последните 12 години, се надява гласоподавателите да го възнаградят за водената от него сполучлива имунизационна политика против ковид в страната и дипломатическите му контакти с арабския свят. Неговите опоненти акцентират по-раншните му неточности в тактиката за битка с ковид, това, че разчита на религиозни и ултранационалистически съдружници и продължаващия развой против него по обвинявания в корупция.

През годините Нетаняху си построи известност на политически вълшебник, кадърен да оцелее при всяка рецесия. При съвещанието по процеса идващия месец би трябвало да бъдат изслушани очевидци и Нетаняху се надява да се образува по-приятелски надъхан парламент, подготвен да му даде имунитет или да замрази процеса. 

Проучванията на публичното мнение предвиждат извънредно близка конкуренция, която може да докара до задънена улица и даже невиждани пети следващи избора. Изглежда, че Нетаняху има леко преимущество заради спецификите на политическата система на Израел.

В Израел хората гласоподават за партии, а не за обособени претенденти. Ликуд на Нетаняху още веднъж е подготвена да се трансформира във водещата партия. Но защото никоя партия в никакъв случай не е печелила 61-местно парламентарно болшинство сама, би трябвало да се основат политически съюзи, с цел да се образува ръководеща коалиция. Ако социологическите изследвания се окажат точни, Нетаняху ще има по-ясен път за създаване на държавно управление спрямо множеството му противници, които имат малко общо между тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР