Във вторник или в сряда ще има нова заповед на ...

Във вторник или в сряда ще има нова заповед на

Здравният министър: Заповед за нови Covid мерки ще има до два дни

Във вторник или в сряда ще има нова заповед на национално равнище по отношение на Коронавирус ограниченията , съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Все още се очаква специалистите да вземат решаване наистина ли противоепидемичните ограничения в страната да бъдат съществено затегнати, или да се приложи вариантът с въвеждане на зелен сертификат.

В рамките на близо тричасова среща през днешния ден пълномощници на Експертния съвет по епидемиология разискаха предложените от основния държавен здравен контрольор противоепидемични ограничения , както и алтернативата на по-строгите ограничения - допускането на лица във всички просветителни , социални , обществени , културни, развлекателни и спортни обекти единствено при владеене на Коронавирус сертификати на Европейски съюз за имунизация , преболедуване и проучване , или аналогични на тях документи.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените ограничения да бъде изпратен на всички заинтригувани страни за мнения по тях. След като бъдат прегледани всички оферти , министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични ограничения .Още по тематиката

От сдруженията на лечебните заведения са уверили, че макар напрегнатата позиция към момента могат да разкриват нови кревати за заболели с ковид , без да се спира плановата активност .

По думите на Кацаров шефове на лечебни заведения са заявили, че поддържат въвеждане на „ зелен сертификат” за работещите в лечебните заведения .

Междувременно от здравното министерство оповестиха , че шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев на следващия ден събира шефовете на столичните лечебни заведения за възстановяване на взаимодействието в системата поради натиска върху лечебните заведения за болнична помощ.

Към сегашния миг в столицата има свободни кревати за консервативноиинтензивно лекуване на хора с коронавирусна зараза . В това е уверил министъра директорътна ЦСМП-София Георги Гелев по отношение изнесените данни за казуси с настаняването на пациенти сCOVID-19 в столични лечебни заведения . Създадена е положителна съгласуваност сред СРЗИ и ЦСМП-София, тъй че да не се допуска закъснение при обслужване на пациенти сCOVID-19.

Източник: investor.bg