Във вторник и сряда предстои нова валежна обстановка покрай преминаването

...
Във вторник и сряда предстои нова валежна обстановка покрай преминаването
Коментари Харесай

Жълт код за силен вятър е в сила за 16 области у нас

Във вторник и сряда следва нова валежна конюнктура около прекосяването на следващ циклон. Преобладаващите превалявания ще са от дъжд в равнинната част на страната и сняг по планините на запад и към тях. Обявен е жълт код в 16 области на Северна и Източна България поради мощния вятър. Там се чака скоростта му да доближи към 20-24 м/сек. Дневните стойности на термометрите ще са сред 5 и 10-12 градуса.

 

В сряда процесите ще затихват, с изгледи облаците да се раздират и понижават. Благодарение на по-топли средиземноморски въздушни маси, температурите ще тръгнат нагоре. В първите дни на декември ще е даже по-топло и живакът в термометрите ще скочи до 13 - 18 градуса, а в обособени точки на Дунавската низина, Предбалкана и Югоизтока - и до 20. В четвъртък и петък превалявания няма да има, само че облачността ще остане променлива с разкъсвания.

 

С огромна възможност преди Никулден ще се оформи поредна неустойчивост с навлизане на мраз от север-северозапад. 3 и 4 декември ще са дните с превалявания. На този стадий предварителните прогнози са за дъжд, който с понижаването на температурите в неделя против понеделник, в Западна и в Северна България да минава в сняг.

 

Подобно развиване на метеорологичната конюнктура, с капацитет за снеговалежи, ще има към 7-8 декември и по-късно към 10-11 декември.

 

В първата цялостна седмица на последния месец за годината ще остане студено, с дневни температури от 0 до 7-8 градуса. Кратко стопляне се чака към 10 декември.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР