Във вторник ЕС ще сигнализира как Брюксел ще напрегне усилията

...
Във вторник ЕС ще сигнализира как Брюксел ще напрегне усилията
Коментари Харесай

ЕС се стреми да защити чувствителни технологии от китайски купувачи

Във вторник Европейски Съюз ще алармира по какъв начин Брюксел ще напрегне напъните си, с цел да се опълчи на нападателните търговски политики на Китай, в това число посредством откриване на лист с чувствителни технологии, които би трябвало да се държат надалеч от ръцете на Пекин.

Брюксел построява търговски боеприпас, с цел да отбрани блока от дейности на съперничещи страни, в това число инструмент, ориентиран към наказване на народи, които се стремят да окажат напън върху една от неговите държави-членки.

Европейската комисия ще разгласява лист с сериозни технологии, които съгласно него Европа не би трябвало да дава елементарно налични за страни, за които Брюксел се притеснява, че биха могли да навредят на сигурността на блока, ползите на Европейски Съюз или правата на индивида.

Европейският парламент също е подготвен да даде окончателната си зелена светлина във вторник на механизъм, който би разрешил блокът за налагане на мита, ограничение на вложенията и ограничение на достъпа до публични поръчки за народи, считани за ангажирани в икономическо изнудване.

Това е отговор на спор с Китай по отношение на комерсиалните ограничавания, наложени на членката на Европейски Съюз Литва, откакто ускори връзките си с Тайван.

Екологичен потенциал също по този начин ще разпита комисията във вторник по отношение на връзките на Европейски Съюз с Китай след визитата на комисаря по търговията Валдис Домбровскис в Китай предишния месец.

Въпреки че Европейският съюз твърди, че се стреми да поддържа разговор с Пекин, Брюксел се ускори усили напъните си за ограничение на сериозната търговия с Китай.

Това е част от тактика за „ понижаване на риска “, само че не и за „ обособяване “ от Китай, въведена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя неведнъж е подчертавала нуждата Европа да създава повече на континента и да работи с по-приятелски народи, с цел да подсигурява „ икономическа сигурност “, фраза, постоянно употребена, откакто Русия нахлу в Украйна предходната година.

След нахлуването на Москва Европейски Съюз трябваше бързо да откри нови енергийни източници след несъразмерна взаимозависимост от съветския нефт и газ.

Лов на първични материали

Ключовите технологии могат да включват квантово пресмятане, усъвършенствани полупроводници и изкуствен интелект.

През юни Фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз разглеждаше " стеснен, дребен набор от авангардни технологии ", добавяйки: " Тук желаеме да сме сигурни, че те не усъвършенстват военния потенциал на някои тревожни страни. "

Длъжностни лица на Европейски Съюз по-рано показаха опасения, че Европа няма личен метод да реши кой експорт на технологии може да бъде нездравословен за блока.

Не беше директно упоменат Китай, само че задачата на по-строгите ограничения е ясна.

Комисията работи върху предложение по отношение на изходящи вложения, които биха могли да лимитират задграничното финансиране от европейски компании.

Той към този момент приготвя закон за понижаване на зависимостта си от Китай за сериозни първични материали, употребявани за производството на артикули като електрически коли.

Китай към този момент предприе дейности през юли, с цел да ограничи достъпа до два редки метала – галий и германий – жизненоважни за производството на полупроводници.

В последния залп против Китай Брюксел стартира следствие предишния месец на китайските дотации за електрически коли след изказвания, че водят до нелоялна конкуренция на пазара на Европейски Съюз. < p> Разследването провокира опасения от комерсиална война с Пекин, защото Европейски Съюз може да реши да наложи мита върху китайските електрически коли над общоприетата ставка от 10 % за Европейски Съюз, в случай че заключи, че има нелоялни практики.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР