Във вторник биткойнът падна за кратко под 30 000 долара

...
Във вторник биткойнът падна за кратко под 30 000 долара
Коментари Харесай

Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?

Във вторник биткойнът падна за малко под 30 000 $ за пръв път от 10 месеца, а съгласно уеб страницата за данни CoinMarketCap през последния месец криптовалутите като цяло са изгубили пазарна стойност от близо 800 милиарда $, защото вложителите се тормозят от стягането на паричната политика.

В съпоставяне с последния цикъл на стягане на политиката на Фед, почнал през 2016 година, криптовалутите са доста по-голям пазар, което поражда опасения по отношение на обвързаността им с останалата част от финансовата система, написа в собствен стопански разбор организация Ройтерс.

Колко огромен е пазарът на криптовалути?

През ноември най-популярната криптовалута биткойн доближи исторически връх от над 68 000 $, с което цената на криптопазара доближи 3 трлн. $, съгласно CoinGecko. Във вторник цифрата към този момент беше 1,51 трилиона $.

Биткойнът съставлява близо 600 милиарда $ от тази стойност, следван от етериум с пазарна капитализация от 285 милиарда $.

Въпреки че криптовалутите се радват на избухлив напредък, пазарът към момента е относително дребен.

Пазарите на акции в Съединени американски щати, да вземем за пример, са на стойност 49 трилиона $, до момента в който Асоциацията на промишлеността за скъпи бумаги и финансови пазари дефинира непогасената стойност на пазарите на закрепена рентабилност в Съединени американски щати на 52,9 трилиона $ в края на 2021 година

Кой има и търгува с криптовалути?

Криптовалутите започнаха като феномен на дребно, само че институционалният интерес от страна на тържища, компании, банки, хедж фондове и взаимни фондове пораства бързо.

Въпреки че е мъчно да се получат данни за съотношението сред вложителите на дребно и институционалните вложители на криптопазара, Coinbase - най-голямата борса за криптовалути в света, съобщи, че през четвъртото тримесечие институционалните вложители и вложителите на дребно са имали по към 50% от активите на платформата ѝ.

Нейните институционални клиенти са изтъргували 1,14 трлн. $ в криптовалути през 2021 година, спрямо едвам 120 милиарда $ през 2020 година, сподели Coinbase.

По-голямата част от биткойн и етериум в обращение се държи от малко на брой определени. В отчет от октомври на Националното бюро за стопански проучвания (NBER) се показва, че 10 000 вложители в биткойни, както физически, по този начин и юридически лица, управляват към една трета от пазара на биткойни, а 1 000 вложители имат почти 3 млн. биткойн токена.

Според проучване на Чикагския университет, към 2021 година почти 14% от американците са вложили в цифрови активи.

Може ли сривът на криптовалутите да навреди на финансовата система?

Макар че общият криптопазар е относително дребен, Федералният запас на Съединени американски щати, Министерството на финансите и Международният съвет за финансова непоклатимост означиха постоянните монети - цифрови токени, обвързани със цената на обичайни активи, като евентуална опасност за финансовата непоклатимост.

Стабилните монети се употребяват най-много за улеснение на търговията с други цифрови активи. Те са обезпечени с активи, които могат да изгубят цената си или да станат неликвидни по време на пазарен стрес, а разпоредбите и оповестяванията, свързани с тези активи и правата на вложителите за назад изкупуване, са неразбираеми.

Това може да направи постоянните монети уязвими към загуба на доверието на вложителите, изключително в интервали на пазарен стрес, обявиха регулаторите.

Това се случи в понеделник, когато TerraUSD - съществена постоянна криптовалута, наруши обвързаността си с $ в съответствие 1:1 и падна до 0,67 $, съгласно CoinGecko. Този ход частично способства за спада на биткойн.

Въпреки че TerraUSD поддържа връзката си с $ посредством логаритъм, приключването на средства от вложителите върху постоянни монети, които поддържат запаси в активи като пари в брой или търговски скъпи бумаги, може да се популяризира в обичайна финансова система, предизвиквайки стрес в тези базови класове активи, настояват регулаторите.

Тъй като ориста на от ден на ден компании е обвързвана с представянето на криптоактивите и обичайните финансови институции се впускат от ден на ден в този клас активи, се появяват и други опасности, споделят регулаторите. През март да вземем за пример изпълняващият длъжността Comptroller of the Currency предизвести, че банките могат да бъдат спънати от криптодеривати и нехеджирани криптоекспозиции, като се има поради, че те работят с малко исторически данни за цените.

Все отново като цяло регулаторите са разграничени във връзка с размера на опасността, която сривът в цената на криптовалутите съставлява за финансовата система и стопанската система в по-широк проект.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР