Във втория и последен ден от работното си посещение в

...
Във втория и последен ден от работното си посещение в
Коментари Харесай

Радев представя днес и на Путин идеята си за "Български поток"

Във втория и финален ден от работното си посещаване в Русия президентът Румен Радев ще се срещне с сътрудника си Владимир Путин. Двамата ще беседват в Сочи, като се чака съществена тематика да бъде енергетиката. Тя беше разисквана и по време на вчерашната аудиенция на Радев при съветския министър-председател Дмитрий Медведев в столицата Москва.

Още преди първата си среща на съветска земя българският президент даде изявление за локалния вестник " Комерсант ". В него той посочи, че България е атомна страна и би трябвало да остане такава и също така се нуждае от директни доставки на съветски газ по " Български поток " през Черно море.

Радев упорства за деполитизация на разискванията и разчитане на специалисти и икономисти, с цел да стане България разпределителен център за газ в региона, " за което имаме твърдо желание и поддръжка от Европейския съюз ".

" Що се отнася до доставките на газ от Русия, считам, че България се нуждае от директни доставки на съветски газ през Черно море. Да назовем това " Български поток ", посочи Радев пред " Комерсант ".

След срещата си с Медведев българският президент дефинира визитата си в Русия като пробив, тъй като това е първото такова посещаване след близо 10 години. През 2009 година Георги Първанов беше на посещаване в Москва, а година по-късно Путин върна жеста с аудиенция в България.

" В резултат на вашата аудиенция се надявам да предвижим връзките ни на друго равнище ", сподели Медведев на Радев и разгласи, че чака аудиенция и на премиера Бойко Борисов.

Последва и реакция от съветските медии след първия ден на визитата на Радев. Сред заглавията личаха " България пробва да си заслужи " газова амнистия " от Русия " и " Президентът на България краткотрайно заобича Русия поради газа ". Тонът на мненията се движи от унизително отношение към България до припомняне, че в парламентарна република със мощна роля на държавното управление Радев няма съвсем никаква дума за изпълнителната власт и че ходовете му в Москва наподобяват повече на опит да се показа в родината си като някаква политическа опция на болшинството.

В делегацията на българския държавен глава няма нито един министър от кабинета " Борисов 3 ". От българска страна пътуват съпредседателят на Групата за другарство България - Русия в Народното събрание Красимир Велчев, ръководителят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, " представители на локалната власт, учени, общественици и културни дейци ", както и брачната половинка на президента Десислава Радева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР