Във втория ден от посещението си в Република Южна Африка

...
Във втория ден от посещението си в Република Южна Африка
Коментари Харесай

Румен Радев ще присъства на освещаването на първата православна църква в Африка

Във втория ден от визитата си в Република Южна Африка (РЮА) президентът Румен Радев ще се срещне с българската общественост. По покана на сънародниците ни президентът ще участва на освещаването на първия български православен храм " Св. Иван Рилски " в РЮА.

 

Българската черква в Мидранд, покрай Йоханесбург, която носи името на небесния покровител на България Свети Иван Рилски, ще бъде осветена от Старозагорския митрополит Киприан.

 

Основният камък на православния храм е положен преди седем години. През 2021 година стартира градежът на църквата. В основите ѝ е положена и шепа пръст от България. Това е първият български храм на африканския континент и нравствен център, който ще сплотява още по-силно българите в тази част на света, считат сънародниците ни там.

Най-голямата българска емигрантска вълна към Южна Африка е през 90-те години. В момента там живеят непрекъснато към 4 хиляди наши сънародници.

 

Преди осем години с пари от дарения и средства, предоставени от българското държавно управление, Сдружението на българите в Република Южна Африка купува център в Мидранд, в който да се събира българската общественост. Повече от 10 години сънародниците ни в Южна Африка имат танцов състав.

 

Към Сдружението на българите в РЮА в Йоханесбург и Кейптаун има българско неделно учебно заведение. В момента в него се образоват над 30 деца.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР