Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен

...
Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев: Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи

Във втория ден от визитата си в Израел президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила взе участие в гала по запалването на безконечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала "Яд Вашем ".

Мемориалът е основан в памет на шестте милиона евреи - жертви на Холокоста. Музейната експозиция демонстрира истински фотоси и експонати, непокътнати от оживели в лагерите на гибелта на Хитлеристка Германия. Място в експозицията е отредено и на България - страната, избавила 50 000 евреи от лагерите на гибелта и запазила еврейската общественост.
7
Президентът Румен Радев прегледа музея и се разписа в почетната книга. "Благодаря, че пазите историята жива, тъй като човечеството в никакъв случай не би трябвало да не помни какво се е случило. Трябва да разкажем историята на нашите деца. Като президент на България съм горделив, че в тъмните времена на Европа българите съумяха да спасят своите евреи ", съобщи президентът, представен от БНР.
7

Радев подари на музея фотоси на четирима българи, помогнали за спасяването на евреи от Македония. Това са Анна Сърчеджиева, Анна Попстефанова, Надежда Хадживасилева и доктор Павел Герджиков. Снимките са от българския народен списък и ще бъдат част от експозицията в "Яд Вашем " до три месеца.

По-късно през днешния ден Радев ще направи изявление на Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР