Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен

...
Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста

Във втория ден от визитата си в Израел президентът Румен Радев взе участие в гала по запалването на безконечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала “Яд Вашем”, съобщи БНР.
 a20i0584  a20i0614  a20i0621  a20i0636  a20i0647  a20i0705  bx9o6106
Мемориалът е основан в памет на шестте милиона евреи – жертви на Холокоста. Музейната експозиция демонстрира истински фотоси и експонати, непокътнати от оживели в лагерите на гибелта на Хитлеристка Германия. Място в експозицията е отредено и на България – страната, избавила 50 000 евреи от лагерите на гибелта и запазила еврейската общественост.

Президентът Румен Радев прегледа музея и се разписа в почетната книга.

“Благодаря, че пазите историята жива, тъй като човечеството в никакъв случай не би трябвало да не помни какво се е случило. Трябва да разкажем историята на нашите деца. Като президент на България съм горделив, че в тъмните времена на Европа българите съумяха да спасят своите евреи”, съобщи той.

Радев подари на музея фотоси на четирима българи, помогнали за спасяването на евреи от Македония. Това са Анна Сърчеджиева, Анна Попстефанова, Надежда Хадживасилева и доктор Павел Герджиков. Снимките са от българския народен списък и ще бъдат част от експозицията в “Яд Вашем” до три месеца.

Президентът се срещна и с ръководителя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн.

По-късно през днешния ден Радев ще направи изявление на Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР