Във втори пореден ден ГЕРБ продължи словесната атака срещу действията

...
Във втори пореден ден ГЕРБ продължи словесната атака срещу действията
Коментари Харесай

Въпреки опровержение ГЕРБ видя схема за изборните резултати, в която е освободеният директор на ДКК

Във втори следващ ден ГЕРБ продължи словесната офанзива против дейностите на. Днес представители на партията надградиха доводите на съвета на шефовете на компанията, с които Караганева бе освободена, като развиха сюжет, съгласно който подписан от нея контракт за адвокатски услуги е обвързван с резултата от парламентарните избори. Караганева бе вкарана в борда на компанията от някогашния министър на стопанската система и съосновател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

На брифинг през днешния ден представителите на ГЕРБ демонстрираха скица, която съгласно тях демонстрира връзка сред обособените участници - създателите на " Продължаваме промяната ", адвокатски адвокатски фирми, " Сиела Норма ", която достави машините за изборите и президента Румен Радев. По-рано през днешния ден пред Би Ти Ви Тома Биков от ГЕРБ изиска Радев, министър председателят Стефан Янев и Кирил Петков да вземат отношение във връзка протичащото се в Държавната консолидационна компания.

 Освободеният изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева
© Юлия Лазарова

Освободеният изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева

Биков изясни, че Караганева е наела адвокатска адвокатска фирма, която ще получи над 1 млн. лв. за работа, за която към този момент е платено. Този аргумент присъстваше и в документа за освобождението ѝ, подписан от членове на съвета на шефовете, назначени в последните дни на държавното управление " Борисов 3 " през април тази година. По думите на Биков адвокатската адвокатска фирма е обвързвана с фирмата-доставчик на машините за гласоподаване " Сиела Норма ". Както и в тази ситуация, в който представители на ГЕРБ предизвестиха за възможна операция на изборите с спомагателни машини, и в този момент при задаването на спомагателни въпроси, Биков просто изиска инспекция и отговори на въпроси. Впоследствие (но преди брифинга на ГЕРБ) до " Дневник " бе изпратена позиция от адвокатско сдружение " Георгиев, Тодоров и ко ", което по отношение на изнесената информация в утринния блок на Би Ти Ви във връзка Българската консолидационна компания, декларира че няма подписан контракт с БКК и не е взело участие в никакви процедури по сключването на подобен контракт. Мажоритарният притежател на " Сиела Норма " Иван Тодоров е ръководещ съучастник в адвокатското сдружение.
Банката за развиване подготвяла контракт със същата адвокатска фирма

Любомир Талев от ГЕРБ разгласи на брифинга, че Българската банка за развиване (ББР) приготвя нов контракт за юридически услуги за " шестцифрена сума ". " Остава да разберем дали със същата адвокатска фирма ( " Георгиев, Тодоров и ко " - бел ред. ) или с друга, в която е работила Лена Бориславова от " Продължаваме промяната ", сподели той.

За подписването на подобен контракт анонс даде самият Кирил Петков до момента в който оглавяваше Министерството на стопанската система и бе принципал на ББР. Тогава той изясни, че е наета скъпоструваща адвокатска фирма, която е съумяла да осуети заплащането на обезщетение от 120 хиляди на напусналия началник на правния отдел на банката. Тогава Петков уточни, че това е случайно и ще бъде извършен конкурс за сключването на дълготраен контракт с правна адвокатска фирма, с цел да се избегне заплащането по обособени проблеми, което е много по-скъпо. Още тогава ГЕРБ нападна Петков поради употребената скъпа юридическа услуга.

На брифинга през днешния ден представителите на ГЕРБ демонстрираха скица, която съгласно тях демонстрира връката сред обособените участници - създателите на " Продължаваме промяната ", адвокатски адвокатски фирми, " Сиела Норма ", която достави машините за изборите и президента Румен Радев.

Вижте какъв " квартет на смяната ", възкликна Георг Георгиев, който бе зам.-министър на външните работи в послединя кабинет на Борисов. Днес той заключи, че точно това е логиката, която изяснява за какво прогнозите на социолозите са се разминали с 10 пункта с крайния резултат от изборите за парламент през ноември. Заключи, че откритата от него и сътрудниците му скица на деяние и ръководство съответно на Българската банка за развиване е модел за ръководство на страната - за това по какъв начин ще се работи оттук нататък, акомпанирано с неналичието на нови оперативни стратегии, проект за възобновяване и задлъжняване на страната.

След като през вчерашния ден ГЕРБ атакува Кирил Петков, като употребява дейностите на назначени от хората на Борисов хора в холдинга, през днешния ден нападките продължиха таман по линия на Българсаката банка за развиване, в която лиши месеци на Кирил Петков като министър да направи промени, с цел да ограничи възнагражденията на управлението и да постави таван на отпусканите до тогава огромни заеми на компании, близки до управлявалите до неотдавна.

На брифинга бяха упоменати имената на назначени от Петков фрагменти в ББР с техните месечни заплати и бонуси. Бяха упоменати имената на Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев, Крум Георгиев, които с изключение на заплатите си - по към 17 хиляди лева Месечно получавали и пари за работа в надзорните съвет на дъщерни на банката сдружения. В отговор на въпрос Георг георгиев разгласи, че тези данни няма да бъдат подавани за инспекция от други институции, тъй като не демонстрират противозаконни действия, били в духа на заплатите в другите банки, само че въпросът бил етичен. Призна, че в действителност назначените от Петков в банката не получават бонуси. Самият Петков през лятото разгласи, че е изумен от размера на заплатите и бонусите в държавната банка, които доближават до 60 хиляди лева месечно, а един от шефовете е получил годишна запалата от 468 хиляди лева Цитираните през днешния ден суми са доста под тези.

Представителите на ГЕРБ заключиха, че главният проблем е, че банката съвсем не отпуска заеми, а предстоят тежки месеци и че е на загуба и въпросът е къде са парите. Още преди месеци бе оповестено, че ББР ще приключи годината на загуба поради обезпечението от към 200 млн. лева по 20 заема.

Доводите от акцията на компанията и ГЕРБ против Караганева отпадат един по един

Междувременно част от взаимните тези на консолидационната компания и ГЕРБ публично са отричани. Пред Би Ти Ви Тома Биков повтори версията на партията, съгласно която държавният военно-промишлен комплекс в Сопот ще бъде приватизиран. Вчера от сдружението изпратиха позиция до медиите, в което настояват, че нито едно от направените внушения не дава отговор на истината.

Пред Нова телевизия министърът на стопанската система Даниела Везиева отхвърли едно от евентуалните нарушавания, поради което е отстранена Ваня Караганева - попълване на декларация с погрешно наличие.

" Преди това никой не ни е съобщил да има проблем. Имаме непрекъсната връзка. Ако е имало потребност от разискване на нещо, постоянно сме реагирали. Тъй, че, в случай че е имало някакво подозрение за корист, е трябвало да го изкоментираме ", съобщи икономическият министър за връзката си с борда на шефовете на консолидационната компания.

Биков съобщи, че в първите дни на идващия парламент ГЕРБ ще търси спомагателни отговори по тематиката от Везиева. Вчера на брифинг от партията валидираха доводите против Караганева, с която тя е освободена, и желаеха Министерство на вътрешните работи да се намеси.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР