Във всяко населено място с училище до 20 август 2017

...
Във всяко населено място с училище до 20 август 2017
Коментари Харесай

Създават екипи за записване на всички деца в градини и училища

Във всяко обитаемо място с учебно заведение до 20 август 2017 година ще бъдат образувани екипи, които ще работят за записване на всички деца в детска градина или учебно заведение. Това планува план за механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, който следва да бъде одобрен от Министерски съвет, оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

В екипите ще вземат участие представители на районните ръководства на образованието, на градини и учебни заведения, на общините и службите за обществено подкрепяне и на дирекциите на Министерство на вътрешните работи. Ако се постанова, в обитаемоте места, където няма запас за основаване на екипи, ще бъдат командировани чиновници от друго място.

Звено под управлението на заместител министър-председателя, който координира активността на МОН, ще управлява на национално равнище осъществяването на механизма.

Целта е да се усъвършенства взаимоотношението сред институциите, както и да се дефинират функционалностите и отговорностите на всяка от тях. Механизмът е нужен, тъй като превъзмогването на казуса с обгръщането и с преждевременното овакантяване на просветителната система изисква интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развиване на децата и учениците в България.

По данни на Националния статистически институт през образователната 2015/2016 година 21 170 възпитаници са напуснали просветителната система, което значи, че всеки седми възпитаник сред 15 и 18 години не е в учебно заведение. Основните аргументи са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето, жилищната среда и етнокултурни фактори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР