Във всяко голямо първенство има политика, това беше видимо и

...
Във всяко голямо първенство има политика, това беше видимо и
Коментари Харесай

Геополитика изпъстри и Мондиал 2018

Във всяко огромно състезание има политика, това беше очевидно и на финала на международното по футбол сред Франция и Хърватия. Това сподели в предаването " Преди всички " спортният журналист  Теодор Борисов :

" След като президентите на двете страни - Емануел Макрон и  Колинда Грабар-Китарович по този начин да се каже намляскаха Световната купа, преди тя да бъде връчена на първенците, и въобще всичките политически активи, които те извлякоха от тази обстановка, от положителното показване на тимовете им, демонстрира, че това освен от Путин, а от който и да е политик, е конгрес, който може да бъде употребен. "
Организацията на шампионата в Русия е определяна като най-хубавата след тази в Германия 2006 година. " Световното е един фестивал на народите, един футболен казан, в който се потапят всички, без значение от разликите, в това число стопански ", уточни от своя страна журналистът  Даниел Пенев , съгласно който в този момент имиджът на Русия е " една концепция по-чист, в сравнение с преди шампионата ".

За дребна страна като Хърватия е разумно който е да е на власт, да се опита да извлече дивиденти от сходно събитие поради синдрома когато си по-малка страна триумфът да наподобява още по-голям, добави Пенев. Относно свръхемоционалното отношение на президентите на Франция и Хърватия Еманюел Макрон и Колинда Грабар-Китарович след финала той означи:

" Мисля, че в България го има малко този нрав в случай че някой политик направи нещо свръхемоционално, това да е надали не някакъв популизъм или да го прави в съответен миг. Но и за Франция, и за Хърватия, и за Германия - Меркел даже и да е по-възрастна, тя също има популизъм... Независимо дали си демократ или по-авторитарен държател, постоянно има някаква цел за това. Тези хора считам, че не го вършат напълно непланирано - отиват на край на международно и не знаят какво ще създадат. Това сигурно не е по този начин, без значение от крайния резултат. Аз си мисля, че да вземем за пример президентската на Хърватия ненапълно наподобява откровено или Макрон наподобява откровено, до момента в който в България постоянно считаме, че нещо се прави единствено и единствено за някаква полза. "

По случая с хърватския футболист Домагой Вида и демонстративната му поддръжка за Украйна след полуфинала с Русия Теодор Борисов посочи:

" Другото беше с Домагой Вида и видеото с апела " Слава на Украйна " след полуфинала с Русия - там пък украинците, които от самото начало се правеха, че няма международно състезание, внезапно президентът на Футболната федерация отиде в Радата с фланелка на Хърватска. Каза, че ще съберат парите за Вида, предложи му пост даже в локалната федерация. Тоест, в това състезание имаше толкоз доста сюжети по тази линия, че може напълно умерено настрана да се направи една конференция и книга. "
Мнозина българи евентуално са симпатизирали на хърватите, тъй като са си припомнили и нашето лято от 1994-а, счита Теодор Борисов. В предварителните групи измежду най-добре представящите се бяха дребни страни като Белгия, Хърватия и Уругвай, солидаризира се и Даниел Пенев. " Има чисто езиково подобие и географска непосредственост, което ни кара да се усещаме по-обединени към триумфа на Хърватия ", сподели още той.

" Нещото, което доста ми хареса е, че при този синдром на дребната нация, когато загубиш, по принцип постоянно незабавно да търсиш някаква задкулисна причина или някаква непочтеност... Сутринта видях обява на една моя позната от България, която е гледала финала в една от фен-зоните в Загреб - тъкмо това й е направило усещане: измежду хилядите хора, които са били събрани, откакто са изгубили от Франция, е имало супер-положителна страст и никой не е хулел Франция, съдията или някой различен по тази причина, че не са спечелили международното. "
Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР