Във всяка възраст да бъдеш жена не е лесно. Образът

...
Във всяка възраст да бъдеш жена не е лесно. Образът
Коментари Харесай

Топ 10 на държавите, в които да си жена е най-голямото нещастие

Във всяка възраст да бъдеш жена не е елементарно. Образът на една сполучлива, просперираща, сияеща от здраве хубавица е крепко заложен в съзнанието на представителите освен на мощния, само че и на слабия пол. Въпреки това, ще бъдете сюрпризирани, когато разберете, че даже и в този миг има места по света, където дамите са подложени на принуждение, репресии, изолираност и дискриминация.
Представяме на вашето внимание селекция от 10 страни по света, където интернационалните специалисти признаха, че е най-лошото място за живеене, в случай че си жена.

Афганистан

Афганистанските дами живеят приблизително с една година по-малко от афганистанските мъже – към 45 години. Тази страна поддържа към момента високо равнище на неначетеност измежду дамите. Повечето девойки се женят преди 16-годишна възраст. 85% от дамите в Афганистан раждат без здравна помощ, тъй че на всеки 30 минути в тази страна умира родилка. Афганистан е страната с най-голям % майчината смъртност в света.
 Страни, в които дамите остават рисково Гватемала
Бедните гватемалски дами би трябвало да се оправят освен с принуждение в фамилията, само че също по този начин и с чести изнасилвания. Също по този начин в тази страна е регистриран един от най-високите проценти на СПИН в света.
 Страни, в които дамите остават рисково Демократична република Конго
Войната, която към момента бушува в източната част на Демократична република Конго, освен лиши живота на повече от 3 милиона души, само че също по този начин промени статута на дамите. Сега те би трябвало да се бият на предната линия и всеки ден да се оправят с жестоката действителност: дамите постоянно са жертви на директни офанзиви и принуждение, осъществявани от воюващите страни. На ежедневни изнасилвания са подложени повече от 1 000 дами, а през 1996 година са регистрирани повече от 200 хиляди сходни случаи. 57% от бременните дами страдат от анемия и без изключение, дамите от Конго не могат да сложат подписа си върху какъвто и да е юридически документ без разрешението на своите съпрузи.
 Страни, в които дамите остават рисково Индия
39% от всички ХИВ-позитивни възрастни в Индия са дами. 70% от тях постоянно са подлагани на принуждение в фамилията. На всеки 29 минути една жена е жертва на обезчестяване. През ХХ век повече от 50 милиона девойки са били убити в Индия, а 100 милиона дами и девойки са били обект на трафик. 44,5% от девойките в тази страна се женят преди 18-годишна възраст.
 Страни, в които дамите остават рисково Ирак
След освобождението на страната от американското държавно управление от режима на Саддам Хюсеин, Ирак е същински пъкъл за дамите. Страната, която в миналото записва най-голям % на просветеност измежду дамите в арабските страни, през днешния ден е на най-ниското ходило. Но това не е всичко. В края на 2014 бойци на „ ислямска страна “ извършват присъди над повече от 150 дами, които са отказали да вземат участие в новия обществен феномен, наименуван полов джихад.
 Страни, в които дамите остават рисково Мали
Мали е една от най-бедните страни в света, където единствено малко на брой от дамите съумяват да избегнат мъчителното генитално осакатяване. Много девойки в страната са принудени да се оженят на доста млада възраст, а една на всеки 10 умира по време на бременност или по време на раждане.
 Страни, в които дамите остават рисково Пакистан
Оказва се, че в някои племенни региони за закононарушенията на мъжете е признато да изнасилват техните дами. Въпреки това още по-голямо отвращение провокират по този начин наречените убийства на достойнството. Съвсем неотдавна, Пакистан попадна под въздействието на религиозния екстремизъм, ориентиран против жени-политици, служащи за човешките права и юристи. Тъй като в тази страна към момента нямат закони против домашното принуждение, жертви на малтретиране са 90% от дамите, а 82% от дамите печелят по-малко от мъжете.
 Страни, в които дамите остават рисково Сомалия
Гражданска война в Могадишу, столицата на Сомалия, трансформира коренно обстановката на нежния пол, които преди този момент са били пазители на фамилното огнище. 95% от девойките на възраст сред 4 и 11 години са изнасилени в Могадишу. Само 7,5% от местата в Народното събрание в страната са заемани от дами. Само 9% от бременните дами в Сомалия имат опция да родят в болничното заведение.
 Страни, в които дамите остават рисково Судан
Положението на дамите в западната част на Судан, даже и след приемането на нови закони, остава плачевно. Жените са подложени на похищение, обезчестяване, принудително изселване. От 2003 година насам повече от един милион дами са били убити в Судан.
 Страни, в които дамите остават рисково Чад
Жените в Чад съвсем изцяло безправни. Повечето девойки се женят на 11-12 години. Тези, които живеят в източната част на бежански лагер, са изнасилвани всеки ден, а са жертва и на други форми на принуждение. Извън лагерите също не е безвредно за тях: те са преследвани от членове на въоръжените опозиционни групи, бандити и чадски сили за сигурност.

 Страни, в които дамите остават рисково

Източник: girl.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР