Във всяка голяма банка да се създаде комитет, който да

...
Във всяка голяма банка да се създаде комитет, който да
Коментари Харесай

Всяка банка със спец комитет, ще следи за рискови клиенти

Във всяка огромна банка да се сътвори комитет, който да провежда отбраната ѝ от опасности.

Решението е на УС на Българска народна банка, който разписа правила за тези комитети в разпоредба. Приети са също нови условия към членовете на надзорните и управителните препоръки на трезорите, както и за установяване на възнагражденията в тях, оповестява в. " 24 часа ".

От 1 януари 2021 година всички банки ще правят оценка риска при кредитиране по нова методика. Правилата плануват това да става по типов модел, който ще дефинира равнищата на риск при разнообразни категории или групи от длъжници. Трезорите би трябвало да засичат риска освен сега на неплащане на заем, само че най-малко една година преди този момент.

Всички банки ще изготвят рейтингова канара за длъжници и ще съобразят отпущането на заеми с нея. Редът за кредитиране не би трябвало да основава привилегировани длъжници, желае Българска народна банка.

За всеки клиент банките би трябвало да изготвят и негов профил. За по-рисковите клиенти те могат да изискват подробна информация за общественото състояние и финансовото положение, характера и мястото на осъществяване на дейностите, които са източници на неговите приходи.

Според инструкциите на Българска народна банка, ръководена от Димитър Радев, чиновници от обществения бранш, пенсионери, чиновници към държавното управление, в държавни предприятия и държавни организации са категоризирани като нискорискови.

Като лица с висок риск са избрани тръстове, благотворителни организации, организации, получаващи дарения, компании с номинални притежатели, така наречен PEPs (лица, заемащи или заемали длъжности с нараснал корупционен риск), клиенти, които физически не са участвали в банката при определяне на връзки с нея, както и такива със съмнителна обществена репутациия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР