Във ВСС беше предложено искане за отлагане за решението на

...
Във ВСС беше предложено искане за отлагане за решението на
Коментари Харесай

19 члена на ВСС единодушно отказаха да спрат отстраняването на Гешев

Във Висш съдебен съвет беше препоръчано искане за отсрочване за решението на отстраняването на Иван Гешев. Това обаче на този стадий не е признато. То обаче не беше признато, тъй като 5 члена гласоподаваха за, а 14 бяха срещу. 19 души пък еинодушно взеха решение, че няма да прекратят производството за премахване на Гешев.

Искането е от Иван Гешев посредством юриста му. Заради ангажимент на Прокуратурата със международен конгрес, основният прокурор няма опция да се яви на съвещанието. Този конгрес е бил от дълго време плануван, само че Гешев предишният четвъртък не е уведомил Висш съдебен съвет за това.

Не се знае дали присъединяване на Гешев в тази конференция е наложително, се чу в залата на Висш съдебен съвет.

Пълномощникът му Радостина Томова има заболяване и по този начин никой не може да брани ползите на обвинител номер 1.

Участие на юрист не било наложително, тъй че занапред членовете ще вземат решение дали да има отсрочване. Нямало спънка да се обсъдят доказателствените претенции, по-късно да се реши дали да се отсрочи съвещанието.

Чуха се и изявления в интерес на Гешев, че решението е извънредно значимо и би трябвало да се обезпечи опция на основния прокурор да показва мнението си във всеки един миг. Конституцията давала право на отбрана на всеки един жител, сподели Вероника Имова в поддръжка на Гешев.

Цветинка Пашкунова изиска да стартират да преглеждат доказателствените претенции. Атанаска Дишева сподели, че не желае да наруши никакви правила, това произвеждане е най-близко до административните производства и такива правила би трябвало да важат. Ако през днешния ден съвещанието се отсрочи, нямало да може да тръгне и в понеделник, тъй като Гешев е в отпуск от 5 до 9 юни. Адвокатът на Гешев Радостина Томова имала потребност от домашно лекуване за 7 дни, стана ясно в залата.

Гласуването сподели 5 за отсрочване, 14 срещу.

В залата се засегна и тезата за прекъсване на производството за премахване на основния прокурор. На този стадий обаче нямало правно съображение за преустановяване на това искане.

Георги Чолаков счита, че не би трябвало да се стопира производството за премахване на Гешев.

При гласуването всички в залата 19 члена на Висш съдебен съвет отхвърлиха прекъсването на производството.

Олга Керелска цитира публикациите за израелския експерт, който е пристигнал да проверява покушението на Гешев. Тя изиска да бъде взето внимание на показаните доказателства. Боян Магдалинчев попита дали има още доказателствени претенции по тази тематика, само че стана ясно, че липсват други такива. Ще се изискат евентуално имената на следователите, които са взели участие в следствието на атентата против Гешев.

До края на съвещанието ще бъде показана тази информация, тъй като тайната на следствието не касае имената им. Най-вероятно проверяващите ще бъдат разпитани във Висш съдебен съвет. 18 гласоподаваха за приемане на писменото доказателство, срещу нямаше. Единодушно бяха признати и настояванията за чуване на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

Вероятно ще се изиска информация от НСС за среща на Ясен Тодоров с специалист на израелските служби за сигурност. Никой във Висш съдебен съвет не оспорва обстоятелството, че подобен човек е идвал, само че не е ясно кой го е поканил и каква работа е приключил, се чу в залата.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР