Във всички центрове за бежанци имаме три охранителни фирми, които

...
Във всички центрове за бежанци имаме три охранителни фирми, които
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Около 300 000 лева на месец е сумата за охрана за бежанските центрове

Във всички центрове за бежанци имаме три охранителни компании, които реализират надзор на пропускателния режим, както и надзор вътре в самия център, с цел да не ескалират сбивания, изясни тя. Държавната организация за бежанците организира по Закона за публичните поръчки процедури за избор на охранителна компания, сподели Тошева.

" Средствата за защита на центровете, както и за покриване на режийните, за спомагателни щатни бройки и за храна на настанените, се обезпечават по фонд " Убежище, миграция и интеграция ". По този фонд обаче средствата ще бъдат изчерпани за този вид действия още в границите на тази година и чакаме това да бъде поето от държавния бюджет ", сподели още Мариана Тошева.

Тя уточни, че скринингът на новорегистрираните е доста сериозен, той се реализира в партньорство и с други организации - взема се пръстов отпечатък, с цел да се откри самоличността на мигрантите. " Хората, които се връщат в България, са минали неколкократно този скрининг, и към този момент са открити ", сподели Мариана Тошева. Това са лица търсещи протекция, които са подали молба първо в България, изясни Тошева и добави, че не знае за какво се постанова мнението, че у нас се връщат хора, които са от незаконния контингент.

Има лица, които са декларирали протекция и в други погранични страни - Гърция, Испания, Финландия, придвижили са се, още веднъж са декларирали молба за леговище и в системата излиза, че това лице към този момент има молба в първата страна, изясни тя. По регламента Дъблин получаваме питане, открито е, че лицето е поискало леговище в България и след инспекция удостоверяваме, че лицето е наша отговорност, сподели ръководителят на Държавната организация аз бежанците.

През 2023 година общият брой на прехвърлянията (лицата, които са се върнали) е 590. Броят на декларираните прехвърляния е към 2400, от които действително върнати на българска земя са общо 590 индивида от страните членки на Европейския съюз, заяви Мариана Тошева.

От началото на годината осъществените прехвърляния са 77 от Австрия, а 192 са общо всички от седем страни членки, които ни връщат бежанци, сподели още тя. У нас главният поток на лицата, търсещи протекция е от Сирия и Афганистан, добави Мариана Тошева.

В светлината на законодателните измененията на общата европейска система за леговище, ще претърпят промени и регулациите. Трудно ми е да предвиждам, може да има растеж през лятото, сподели Тошева. Тези процеси се наблюдават и проучват от профилираните органи с оглед и нашата страна, и останалите страни членки да са готови, ако мигрантският напън се ускори, или поръчките за връщане се усилят.

Идеята е страните на първа линия да не поемат тежестта, а да има отмерено систематизиране. Миналата година имахме 22 хиляди молби за протекция, вършат се планове, само че аз персонално считам, че България би могла да обезпечи условия за банкет, ефикасен надзор и процедура по даване на протекция за до 30 хиляди индивида годишно. Над тази численост системата за даване на интернационална протекция би се затруднила.

Обратните прехвърляния по регламента Дъблин по думите на Тошева са към една четвърт от броя на тези, които одобряваме. Украинските бежанци съгласно данните към вчерашната дата с краткотрайна протекция на територията на страната са 54 142.

Тошева увери, че няма действителен проблем с настанените в трите центъра на Държавната организация за бежанци в София.

" За мен действителен проблем с лицата, които са настанени в трите центрове, няма в степента, в която в последните дни сме очевидци на всеобщо говорене и спекулиране с конкретиката в разнообразни медии, да не приказваме в обществените групи ", сподели Мариана Тошева. 

Центровете в страната все още са запълнени на 43%, което значи 1600 индивида в нашите шест центъра, най-големият е в Харманли, уточни Мариана Тошева.

" В " Овча купел ", където имаме сигурна зона за непридружени малолетни, потенциалът е на 78% към днешна дата, това са 412 индивида, които са настанени там. Във " Враждебна " потенциалът е 300 индивида, имаме 216 настанени. " Военна рампа " е с потенциал 650 места, имаме настанени 194 индивида ", сподели Мариана Тошева. Тя изясни, че през зимния сезон напредването на смесени потоци от мигранти и търсещи протекция като цяло стопира.

" В нашите центрове се случват произшествия от битов темперамент, те като цяло са доста редки. Извън центровете не може да се твърди, че произшествия, които са се случили или са предизвикани от чужденци, са тъкмо от лица, търсещи протекция, които излизат от тези центрове ", сподели ръководителят на Държавната организация за бежанците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР