Във всички преброявания от 1948 г. насам е имало код

...
Във всички преброявания от 1948 г. насам е имало код
Коментари Харесай

Скопие: При всички преброявания е имало код за българска етническа принадлежност


Във всички преброявания от 1948 година насам е имало код за българска етническа принадлежност. Имаме данни по отношение на тази етническа принадлежност и ще продължи да има и в бъдеще. Кой като какъв ще се разгласи е извънредно негово право и не може да се намесваме там, заяви шефът на Държавния статистически институт на районен съд Македония Апостол Симовски, представен от БГНЕС.

Симовски акцентира, че досега Държавният статистически институт не е влизал в контакт с цивилен сдружения по отношение на правата на самоопределяне на българите.

По-рано в сряда министърът на външните работи Буяар Османи написа във Facebook, че представителите на тези сдружения би трябвало да се свържат с органите по броене и да изискат подобаваща колона в границите на преброяването, с цел да се дефинира количественото, демографското и географското систематизиране на тази общественост.

Симовски съобщи, че полето, в което се вписва етническата принадлежност във формуляра за броене, е празно. В електронното заявление, откакто се впишат първите три букви от етническата принадлежност, се появява поле за избор на такава от листата с кодовете на всички етноси, регистрирани до момента при преброяванията в Северна Македония.

Преброяването в районен съд Македония стартира публично на 1 април и би трябвало да завърши до 21 април, а всеки жител може свободно да дефинира своята етническа принадлежност, сподели още Апостол Симовски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР